Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще защити правата на своите граждани, живеещи в Обединеното кралство след Брекзит

Снимка: @EvaMaydell

Българите и останалите над 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение. Това е заявил главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние на среща в Страсбург с българския евродепутат Ева Майдел. Барние е получил уверение за това от британското правителство.

Българският евродепутат Емил Радев също изказа увереност, че ЕС ще защити правата на своите граждани, живеещи на територията на Великобритания, и няма да допусне никаква дискриминация спрямо тях след Брекзит. Той изрази опасение, че липсата на сделка между Лондон и Брюксел ще се превърне в проблем и за поданиците на кралството, избрали за свой дом друга страна-членка на ЕС. Възможно е те да изгубят пенсионни права и да се налага да плащат различни от досегашните суми, когато се нуждаят от лекарска помощ, смята Радев. След отхвърлянето на сделката с ЕС от страна на английския парламент, неизвестните около Брекзит стават все повече, а изход от създалата се с този прецедент ситуация, все още няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54