Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници алармират за потенциална екокатастрофа в района на българо-сръбската граница

Снимка: архив
Унищожаването на природата и нейните ресурси в името на частни интереси е проблем, който от години притеснява населението от двете страни на българо-сръбската граница. Природозащитници и общественици от двете държави с тревога следят случващото се с двете мини за добив на оловно-цинкова руда и мед в близост до сръбските села Караманица и Мусул.

По данни на членовете на босилеградските сдружения „Еко-Био Правда“ и „Глас“, оповестени на специална пресконференция в София, дейностите в мините предизвикват замърсяване с тежки метали на притоците на река Драговищица, която достига до България и се влива в река Струма. Според тях концентрацията на вредни отпадъци във водата, почвата и въздуха на няколко километра от е десетки пъти над нормата.

И ако у нас все още няма повод за притеснения, тъй като няма данни за завишаване на стойностите на замърсяване на водата, картината от другата страна на границата е съвсем различна. Доскоро предпочитано място за почивка и туризъм, днес районът непосредствено след границата ни със Сърбия постепенно се обезлюдява и опустява. Според сънародниците ни от Босилеградско причина за това са както липсата на препитание, така и все по-замърсената околна среда.

Димитър Куманов от сдружение „Балканка“ съобщи, че още през 2016 г. сръбските власти са изпратили писмо до българското Министерство на околната среда и водите в очакване на необходимото становище от България, в което да отговори дали ще участва в Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст. Отговорът обаче закъснява с пет-шест дни от установения шестседмичен срок, което възпрепятства България да участва в процедурата, – сподели Куманов.

От ляво на дясно: Александър Димитров, Ботьо Христов, Димитър Куманов, Антонина Шипарова и д-р Владимир Янев по време на пресконференцията. Снимка: БТА
Освен този проблем на нашите сънародници в Западните покрайнини, на пресконференцията стана дума и за страховете на жителите на Кюстендил и областта, заради наскоро издадено от българското правителство разрешение на канадска компания, което ѝ позволява в рамките на три години да извършва проучване за добив на полезни изкопаеми в землището Злогош. Председателят на кюстендилския граждански инициативен комитет „За чиста природа“ Антонина Шипарова споделя опасенията на екоактивистите:

При учредяването на комитета миналата година наши гости бяха двама геолози от Кюстендилския регион, които са правили проучвания още по времето на социализма. Според техните доклади, в района на землището Злогош количеството живак в почвите е толкова голямо, че застрашава целия регион. В момента, в който там започнат проучвания и сондажи, водоизточниците в района ще бъдат замърсени. Затова е важно да не допускаме не просто добив, а дори и проучване в района.

Шипарова допълни, че сдружението е запознало с проблема както община Кюстендил, така и останалите две общини на територията на землището – Трекляно и Земен. Общинските съвети в двете общини още преди Нова година са гласували против търсенето на полезни изкопаеми в площ „Злогош“.

За коментар по двете горещи теми, засягащи живота и здравето на гражданите, както в Кюстендилско, така и отвъд границата, потърсихме кмета на Кюстендил Петър Паунов. Той бе категоричен, че няма да бъде допусната проучвателна дейност в тази територия, тъй като от общината са изразили своето несъгласие с това пред Министерството на околната среда и водите. Премиерът също е уведомен за случая, увери Паунов. Относно сигналите, свързани с мините край Босилеград, кметът заяви:

Още когато нашите сънародници в Босилеград подадоха сигнала, експертни екипи от отдел „Екология“, както и кметовете и кметските наместници започнаха проверки на състоянието на водата в реките. Веднага бяха сезирани различни органи като Басейнова дирекция и Министерството на околната среда и водите. Наблюдението продължава и сега, но до момента нямаме данни за отклонения от екологичните норми.

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43