Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Драганов строи първия български орган в музея „Земята и хората“

Само след няколко месеца първият изцяло български орган ще изпита своята мощ, енергия и обсебваща сила в Музея с кристалите.

Сред природните богатства на музея “Земята и хората” един млад български музикант преследва сизифовската си мечта и сам строи орган. И макар царят на инструментите отдавна да звучи в някои концертни зали, те до един са изработени в чужбина и единствено сглобени у нас.

Идеята да построя орган се роди още в музикалното училище, когато се запознах с творчеството на Бах, Пахелбел, Букстехуде – разказва Росен Драганов. – Но това бяха смели мечти, които започнаха да придобиват някаква реалност едва в Музикалната академия. След като успях да изработя педална клавиатура (педалиера), проф. Нева Кръстева, в чийто клас по орган бях, ми позволи да поддържам инструмента в концертната зала като акордьор. И така започнах – най-напред свързах клавиатурата, на която се свири с крака, с рибарска корда към пианото, после изработих още една педалиера, захванах се и с направата на малък домашен орган. Тръбите бяха от PVC, а за въздушна камера използвах барабаните на три перални. Начинанието обаче се оказа доста аматьорско.



Чалъмите на органостроителството – както се нарича изработването на най-големия музикален инструмент, Росен научава от специализираната литература, която му предлага проф. Нева Кръстева и от интернет. Но най-вече “крадейки” занаят от германския органостроител Йенс Щайнхоф, на когото помага да ремонтира органа в концертната зала на академията и да монтира по-малкия му събрат в един от кабинетите.

От 2009 г. Росен започва да събира материали, машини, инструменти, подготвяйки се да осъществи мечтата си. Трябва да разбираш от металообработване, от дърводелство, но най-вече да бъдеш на ниво в музикантската част – да имаш усет и да знаеш къде и как да разположиш всяка секция на органа, добавя той.



Инструментът ще има 31 регистъра, два мануала и стандартна педална клавиатура.
Близо 2000 тръби ще бъдат разположени върху фасадата. Половината от тях вече са готови, както и рамката – основа на органа и въздушните камери. Освен това с майка ми изработихме турбината и стигнахме до меха, който е главният резервоар, разпределящ въздуха. Колко време обаче остава до пълното изработване на органа – това за мен е най-сложният въпрос. В смелите си предвиждания смятах, че ще приключа до една година, но вече надвишавам втората, а инструментът все още не е засвирил. Все пак се надявам до няколко месеца той да зазвучи с основните си регистри, които са между 20 и 25. А за останалите и за довършването на облика на целия инструмент ще се наложи търсенето на финансова помощ.



В западните страни един орган струва между милион и 1,5 млн. лева. Росен обаче строи своя инструмент, разчитайки единствено на помощта на семейството си. Директорът на музея Чавдар Начев казва, че не е искал средства от Министерството на културата, а за кампания за спомоществователство ще мисли, когато органът бъде готов.

Снимка: личен архивКогато Росен ми предложи да построи орган, трябваше да проуча дали идеята му е осъществима – заявява още той. – Тогава ме заведе в музикалната академия и в зала “България”, за да видя другите органи и разбрах, че те не са достъпни за децата. Докато в музея инструментът ще може да се използва от младите хора веднага след приключването на работния ден – за уроци, репетиции, майсторски класове.

За премиерата на своето “дете” майсторът вече е получил съгласието на проф. Нева Кръстева. Самият той също ще изсвири някои от композициите си. И отсега уверява, че в онзи предстоящ тържествен ден, ако затворим очите си и се оставим на божествените звуци, ще се почувстваме като в храм.


Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05