Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада ли са изненадите в тениса – Sofia Open 2019

Даниил Медведев
Снимка: БГНЕС

Силата и атрактивността на един турнир по тенис не се измерва с ранкинга или мястото в световната ранглиста на участниците в него. Това не е постулат, а извод, който може да се направи след края на четвъртото издание на София оупън – турнир от категория ATP-250.

Наистина най-високо поставените в основната схема бяха извън Топ 10: руснакът Карен Хачанов – 11, гръцката сензация Стефанос Циципас – 12, друг руснак, Даниил Медведев – 16, испанецът Роберто Баутиста Агут – 18. Останалите бяха събрани в първата стотица на света, между тях личат имената на Фернандо Вердаско, Гаел Монфис, Стан Вавринка, Робин Хаазе, но и на такива играчи, които през последните сезони се набиват на очи с проявите си на корта.

Изкушените от този спорт знаят, че тези играчи са солта на тениса. Те поднасят изненадите. Тук например още в първия си мач поставеният по номер едно Хачанов бе надигран от младия италианец Матео Беретини, който в първия кръг декласира друг един титулован играч като Денис Истомин – етнически руснак от Узбекистан. Въпросът е това изненада ли беше, като се видя, че Беретини стигна до полуфинал след победа над Вердаско, а там беше надигран от друг „изненадващ“ полуфиналист – Мартон Фучович от Унгария.

Едно от имената, които пълнеха зала „Арена армеец“ в София, бе това на Стефанос Циципас. 20-годишната млада звезда на световния тенис и тазгодишен полуфиналист от Откритото първенство на Австралия бе поставен под номер две в основната схема и смятан за фаворит за титлата. Уви, на четвъртфинала „старият“ боец Гаел Монфис му припомни що за игра е тенисът и го декласира в два сета. Симпатичното е, че той се сбогува със София в специално послание на български в своя профил в Инстаграм: Животът е поредица от поздрави и сбогувания. Страхувам се, че е време отново за сбогом! И с още нещо ще се запомни участието на Циципас. За мачовете му от Гърция се изсипаха десетина автобуса с негови сънародници, които го „носеха“ на ръце, включително и след ранната му загуба. Това предизвиква определени размисли за някои изблици в отношението ни към Григор Димитров – от осанна до разпни го! Но това не е нещо ново.

Гаел Монфис пък на свой ред „изяде боя“ от Даниил Медведев на полуфинала. Руснакът игра стабилно, почти безгрешно, през цялата седмица между 3-ти и 10-и февруари и накрая триумфира с купата. Във финалния сблъсък в неделя той не даде шанс на инак също много добре представилия се Мартон Фучович.

За българското участие може да  се отбележи, че то приключи още на старта в първия кръг. Участвалите в основната схема с „уайлд кард“ (с правото на домакини) Димитър Кузманов и Адриан Андреев след наистина нелоша игра загубиха съответно от Робин Хаазе (Холандия) и Матю Ебдън (Австралия). Ще се запомни участието на третия българин – 22-годишния Александър Лазаров, който влезе в основната схема след две победи в квалификациите и изигра добър мач срещу Фернандо Вердаско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03