Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада ли са изненадите в тениса – Sofia Open 2019

Даниил Медведев
Снимка: БГНЕС

Силата и атрактивността на един турнир по тенис не се измерва с ранкинга или мястото в световната ранглиста на участниците в него. Това не е постулат, а извод, който може да се направи след края на четвъртото издание на София оупън – турнир от категория ATP-250.

Наистина най-високо поставените в основната схема бяха извън Топ 10: руснакът Карен Хачанов – 11, гръцката сензация Стефанос Циципас – 12, друг руснак, Даниил Медведев – 16, испанецът Роберто Баутиста Агут – 18. Останалите бяха събрани в първата стотица на света, между тях личат имената на Фернандо Вердаско, Гаел Монфис, Стан Вавринка, Робин Хаазе, но и на такива играчи, които през последните сезони се набиват на очи с проявите си на корта.

Изкушените от този спорт знаят, че тези играчи са солта на тениса. Те поднасят изненадите. Тук например още в първия си мач поставеният по номер едно Хачанов бе надигран от младия италианец Матео Беретини, който в първия кръг декласира друг един титулован играч като Денис Истомин – етнически руснак от Узбекистан. Въпросът е това изненада ли беше, като се видя, че Беретини стигна до полуфинал след победа над Вердаско, а там беше надигран от друг „изненадващ“ полуфиналист – Мартон Фучович от Унгария.

Едно от имената, които пълнеха зала „Арена армеец“ в София, бе това на Стефанос Циципас. 20-годишната млада звезда на световния тенис и тазгодишен полуфиналист от Откритото първенство на Австралия бе поставен под номер две в основната схема и смятан за фаворит за титлата. Уви, на четвъртфинала „старият“ боец Гаел Монфис му припомни що за игра е тенисът и го декласира в два сета. Симпатичното е, че той се сбогува със София в специално послание на български в своя профил в Инстаграм: Животът е поредица от поздрави и сбогувания. Страхувам се, че е време отново за сбогом! И с още нещо ще се запомни участието на Циципас. За мачовете му от Гърция се изсипаха десетина автобуса с негови сънародници, които го „носеха“ на ръце, включително и след ранната му загуба. Това предизвиква определени размисли за някои изблици в отношението ни към Григор Димитров – от осанна до разпни го! Но това не е нещо ново.

Гаел Монфис пък на свой ред „изяде боя“ от Даниил Медведев на полуфинала. Руснакът игра стабилно, почти безгрешно, през цялата седмица между 3-ти и 10-и февруари и накрая триумфира с купата. Във финалния сблъсък в неделя той не даде шанс на инак също много добре представилия се Мартон Фучович.

За българското участие може да  се отбележи, че то приключи още на старта в първия кръг. Участвалите в основната схема с „уайлд кард“ (с правото на домакини) Димитър Кузманов и Адриан Андреев след наистина нелоша игра загубиха съответно от Робин Хаазе (Холандия) и Матю Ебдън (Австралия). Ще се запомни участието на третия българин – 22-годишния Александър Лазаров, който влезе в основната схема след две победи в квалификациите и изигра добър мач срещу Фернандо Вердаско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37