Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Убийството на невъзможното" – книга с посвещение на българския алпинист Боян Петров

Снимка: БГНЕС

В чест на големия български алпинист Боян Петров, който загина през пролетта на м. г. при изкачването на връх Шиша Пангма, беше представен сборникът "Убийството на невъзможното". Книгата е дело на легендата в алпинизма – италианеца Райнхолд Меснер. В нея той събира над 30 публикации, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от статиите е на Боян Петров, на когото Райнхолд Меснер посвещава цялата си книга. Премиерата в София беше на 7 февруари – рождената дата на Боян Петров. За мен е удоволствие да чета в тази книга за българин, който ходи по осемхилядниците така, както по родните ни планини. Той беше изключително целеустремен човек, коментира известният български алпинист Дойчин Василев.

Още от категорията

„3100 мили: Себенадминаване“

„Много енергия хаби нашето общество в стремежа да се противопоставяме един на друг. Бих призовал всички хора да бъдат по-смирени, съобразявайки се с чуждото мнение. Противопоставянето по никакъв начин не ни помага да сме психологически..

публикувано на 05.05.20 в 10:30

Скиори с национални носии се спуснаха по склоновете на връх Снежанка

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии, се спусна днес от връх Снежанка в Пампорово. То се организира за четвърта поредна година в зимния курорт в планината Родопи на 3 март. Скиорското шествие бе предвождано от 25-..

публикувано на 03.03.20 в 14:14

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките..

публикувано на 20.02.20 в 11:30