Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от концерти в Албания по повод Националния празник на България

ТК „Вангелов“ и Васил Василев - Базилио ще изнесат голям концерт в Тирана

Красивият български танц, богатият ни фолклор, любими народни и популярни песни ще бъдат представени от танцов колектив „Вангелов” и певеца от Смесения хор на БНР, Васил Василев - Базилио, в Тирана на 27 февруари. Поводът е националният ни празник – 3 март, а организатор е Посолството на Република България в Албания.

СнимкаВ последните 10 години аз се старая да популяризирам искрения и чист, автентичен български фолклор, като на базата на всичките си умения и знания, добавям и малко авторство. Колективът е изтъкан от хора на различна възраст, с различни професии, със свой опит и манталитет. Изкуството, което ще представим е пречупено през моята призма, но подходящо за тях като танцови умения, възможности и способ – обясни Рангел Вангелов, създател, художествен ръководител на ансамбъла и негов хореограф. От 2010 година ние пътуваме по дипломатическа линия и дипломатите ни в Белград, Букурещ, Сараево, сега и Тирана, оценяват това, което правим.



През тази година танцов колектив „Вангелов“ чества 10 години от създаването си, а певецът Васил Василев, който не е част от ансамбъла, а го придружава за изявите в Тирана, има зад гърба си 30 години творческа дейност – хорова и самостоятелна. През 2009 година Рангел Вангелов, заедно с 20-ина ентусиасти, поставя основите на колектив, който днес наброява повече от 200 танцьори, с богата концертна програма, представяна в Китай, Русия, Гърция, Македония, Турция, Тайван и др.


Ние ще имаме общо четири концертни изяви в Албания. Вторият концерт след този в Тирана ще бъде в град Кукъс, третият – на официалния прием, който нашият посланик ще организира по случай 3 март, а четвъртият – в град Берат – обясни Рангел Вангелов и уточни, че само на първия концерт ще излязат на сцена с Васил Василев - Базилио, а на останалите три ще се представят заедно с местни самодейни групи. На концерта в Кукъс е поканена група от областта Гора, където живеят предимно хора с български етнически произход, чийто статут на национално малцинство беше признат официално през 2017 година.

СнимкаИзборът на Васил Василев - Базилио за големия концерт в Тирана никак не е случаен. Неговият живот, а донякъде и творчество се свързват с Албания – за първи път изнася концерт в Тирана през 1989 година, впоследствие има съвместен проект с албанската национална телевизия, записвал е песни на албански език, една от които е включена в програмата на концерта.

В годините съм имал възможност да контактувам с много албанци и съм възхитен от големите сърца, които носят, патриархалността, към която се придържат, традициите, обичаите, един наистина борбен народ с истински хора – каза в интервюто за Радио България Васил Василев - Базилио.



Ще изпълня една много обичана българска песен – „Ако си дал“ на Емил Димитров, ще поздравя всички гости в залата и с албанска песен“ – обясни Базилио и допълни: Всички българи, които живеят в Албания, а аз знам, че те не са малко, харесват българския фолклор и всъщност българският фолклор е връзката с традицията, с изконно българското. Затова репертоарът, който ще представя на концерта, е изключително на фолклорна основа с малко по-съвременни аранжименти. Ще има прекрасни танцьори с красиви носии, ще има хубаво и приповдигнато настроение, ще направя една китка от песни, които са много хороводни, но не бих искал да разкрия всичко, за да остане малко изненада за зрителите на концерта.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30