Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Звездите от Световната купа по ски алпийски дисциплини донесоха радост на почитателите на белия спорт в България

Кръгът от Световната купа по ски алпийски дисциплини, който се проведе от 22 до 24 февруари в Банско, отново предложи на почитателите на ски спорта в България силни преживявания. След като през 2015 пистите в Пирин приеха най-добрите в света за два старта за Световната купа при жените, сега в България пристигнаха мъжете, сред които скиорите от Топ 10. До края на програмата на купата остават няколко кръга и трите дни в Банско имаха голямо значение за много от скиорите, което направи състезанията напрегнати и те предложиха много интересни моменти и изненади на зрителите.

Програмата започна с алпийска комбинация в петък. Погледите бяха насочени към фаворита в класирането за голямата Световна купа, Марсел Хиршер, който вече си осигури предсрочно малката световна купа в слалома. Но в петък австриецът остана втори след Алекси Пентюро от Франция, който освен състезанието спечели и малката световна купа в комбинацията. Трети, само на 1 стотна зад Хиршер, се нареди словенецът Стефан Хадалин. С чувство за хумор Хиршер му се извини и каза, че знае какво е да загубиш с една стотна. В алпийската комбинация имаше и българско участие. Йоан Тодоров с 63-ти номер завърши последен на 32-ро място, а техничната писта донесе и немалко падания.

Супер гигантският слалом, планиран да се проведе в събота, се очакваше с голям интерес. Обилен снеговалеж през нощта обаче зарадва почитателите на фрирайда и донесе главоболия за организаторите. Въпреки усилията на стотици хора, подготовката на пистата за супер гигантски слалом се оказа невъзможна и стартът бе отменен.

В неделя времето в Пирин бе по-благосклонно и позволи провеждането на планирания гигантски слалом. През този сезон трудно се намира някой, който да изпревари Хиршер, но в драматичното състезание австриецът отстъпи пред Хенрик Кристоферсен от Норвегия с 4 стотни от секундата. Въпреки че Хиршер беше най-бърз в първия манш, норвежецът кара по-чисто във втория и спечели състезанието. Трети остана французинът Томас Фанара.

Българинът Алберт Попов стартира с 57-ми номер и завърши 32-ри, като 26 стотни не му достигнаха, за да влезе във втория манш. „Липсваше ми малко късмет, за да вляза в първите 30 и да карам във второто спускане, но за мен това бе важен опит,” каза Попов пред медиите.

Йоан Тодоров стартира под номер 63 и финишира на 51-во място. Банско със сигурност ще остане в спомените на много млади алпийци, които пристигнаха, за да трупат опит в стартовете от Световната купа и показаха добро представяне. Всички скиори се радваха на възторжена подкрепа от българската публика, което се хареса на състезателите и им даде допълнителна мотивация.

Състезанията от световен мащаб привличат интереса на децата към спорта, а това е важно в страна, чието население спортува най-малко в сравнение с останалите граждани на ЕС. За радост на почитателите на ските, състезанията от Световната купа ще се завърнат в България през 2020 година, когато отново в Банско ще се проведат два старта при жените.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от категорията

„3100 мили: Себенадминаване“

„Много енергия хаби нашето общество в стремежа да се противопоставяме един на друг. Бих призовал всички хора да бъдат по-смирени, съобразявайки се с чуждото мнение. Противопоставянето по никакъв начин не ни помага да сме психологически..

публикувано на 05.05.20 в 10:30

Скиори с национални носии се спуснаха по склоновете на връх Снежанка

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии, се спусна днес от връх Снежанка в Пампорово. То се организира за четвърта поредна година в зимния курорт в планината Родопи на 3 март. Скиорското шествие бе предвождано от 25-..

публикувано на 03.03.20 в 14:14

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките..

публикувано на 20.02.20 в 11:30