Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова – явление на шахматната сцена

Снимка: личен архив

„Вярвам, че успехът се постига с труд и постоянство“, казва момичето, което през 2017 година поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. В момента 15-годишната българка е на първо място в световната ранглиста по шахмат за девойки до 16 годишна възраст.

От дете се занимава с шахмат. С дъската, фигурите и правилата на играта Нургюл се запознава на четири годишна възраст. На шест вече участва в първия си турнир по шахмат, който се организира в крайдунавския град Силистра. Там се среща с треньора Живко Жеков и вече десет години работят заедно:


Запознах се с нея през 2009 година в Силистра. Тя беше с дядо си, нямаше още 6 години, направи ми много силно впечатление с играта си. Поканих я да дойде на държавното състезание по шахмат за момичета до 8 години. Тя го спечели!, спомня си Живко Жеков от шахматен клуб „Бургас 64“.

Така Нургюл, ненавършила още шест години, става държавна шампионка. След това решава да се занимава по-сериозно с шахмат. Амбицията ѝ е да стане световна шампионка като любимата си състезателка Антоанета Стефанова:


Това винаги е било най-голямата ми мечта, да стана световна шампионка за жени. Още трябва да работя доста и може би трябва да участвам в повече турнири. Тренирам над пет часа дневно, обаче, за да стана световен шампион, сигурно се изисква повече. Но вярвам, че мога да го направя с труд и постоянство. 

Нургюл с треньора си Живко ЖековСпоред треньора Живко Жеков Нургюл има потенциал да постигне мечтата си, а козът ѝ е в нейното спокойствие: Нейната сила в шаха е, че тя е много концентрирана, успява да се абстрахира от страничните дразнители и е отдадена на играта.

15-годишната българска шахматна надежда живее в търговищкото село Крепча и е ученичка в девети клас в близкия град Опака (Североизточна България). Как балансира между училището и спорта, не се ли изморява с тренировките над пет часа дневно?

Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата, казва Нургюл и веднага допълва: Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики. Да, трудно е, защото след училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет. Нямам много време за учене. Пиша си домашните, ако имам важен урок, гледам да го науча и става доста късно. И за съжаление, сутринта винаги съм изморена. Но вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.

Какво следва за Нургюл след настоящия висок резултат?

Това постижение е просто един етап от развитието ѝ, спокойно отговаря треньорът Жеков. На следващата класация тя може да не е номер едно, после пак… Разбира се, първото място в ранглистата е един заслужен миг на радост. Тя обаче продължава по-нататък с европейски първенства, световни, състезания за покриване на гросмайсторска норма, няма нищо да се промени в работата.

От шест годишна възраст Нургюл пътува в чужбина за участие в турнири – посетила е много страни, докоснала се е до различни култури. А през последните седмици се превърна и в публична личност. Има ли вече моменти когато би желала да не е известна? Последните дни ми се събраха доста интервюта, но не бих казала, че ми тежи толкова. Знам, че си струва, защото го правя за шаха.

А как си почива най-силната шахматистка сред момичетата до 16 години?

Много обичам да гледам филми, да слушам музика и, както всеки млад човек, да съм в социалните мрежи, да се забавлявам с приятели, въпреки че не ми остава много време, отговаря Нургюл.

Въпреки крехката си възраст през декември 2018 г. в Хърватия, Нургюл покри едновременно норма за международен гросмайстор за жени и за международен майстор за мъже. Предстои шахматната ни надежда да направи още една крачка към мечтата си, като представи България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия, Турция през април (10-23).

Какво е посланието за успех към връстниците ѝ?

Простичко – казва Нургюл Салимова. – Никога да не се отказват от мечтата си, независимо колко труден е пътят. Да продължават напред!

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15