Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деляна Лазарова с първо място на международен конкурс за диригенти в Тирана

Снимка: ®Maria Diez

Българската диригентка Деляна Лазарова се представи блестящо на финалната вечер на конкурса NRTA Conducting Competition в Тирана, Албания. Тя се изправи срещу другите двама финалисти – Джон Чой от Южна Корея и Джи Юджуе от Китай. Тримата дирижираха Симфоничния оркестър на Албанското радио и телевизия с по 2 произведения, едно от които на албанския маестро Никола Зораки, в чиято памет се проведе събитието. С първото си място българската диригентка заслужи дирижиране на концерти на Симфоничния оркестър на Албанското радио телевизия през следващия сезон, на Симфоничния оркестър на Унгарската национална телевизия в Будапеща и „I Solisti Aquilani“ в Италия, препоръки за гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Берген и Симфоничния оркестър на Манила, както и парична награда. Талантливата възпитаничка на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив, първоначално избира пианото, впоследствие се насочва към цигулката. След завършването си със Специална награда за високи музикални постижения, Лазарова постъпва в Държавния университет на Луизиана, САЩ, а впоследствие и в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. В Университета по изкуствата в Цюрих завършва втора магистратура по оркестрово дирижиране. Заставала е на диригентския пулт на престижни оркестри в Съединените щати, Европа и Азия и е избрана за диригент на Музикалния фестивал „Aspen“ през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15