Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската градска художествена галерия представя колекцията си от съвременно българско видеоизкуство

Снимка: @sofiacityartgallery

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя колекцията си от съвременно българско видеоизкуство. Изложбата показва селекция от видеопроизведения от фонда на галерията, коментиращи социални проблеми, валидни за българското общество през последните години.

СГХГ е съхранила над петдесет видеа, постъпили между 2008 и 2018 г. Целта на изложбата е да изследва съдържанието на тази сбирка като отражение на темите, върху които са работили художниците ни от 90-те години на миналия век досега. В рамките на един месец посетителите могат да се запознаят с видеотворчеството на автори като Оливие Барден, Мариана Василева, Даниела Костова, Цветан Кръстев и др. Експозицията се осъществява със съдействието на Гьоте институт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25