Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Образование без граници“ – възможности за обучение и реализация по цял свят бяха представени в София

Илияна Йотова: Този форум дава силен положителен пример.
Снимка: БТА

В продължение на два дни (15 и 16 март) младите хора, търсещи подходящи университети и бъдещи възможности за развитие, имаха шанса да се запознаят с предложените програми за образование, стажове и работни позиции на изложението „Образование без граници“ и специализирания кариерен форум „Образование и кариера“ в НДК. В него се включиха над 70 училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят, като за първи път имаше представители на Азербайджан, Пакистан и Оман. Посетителите се срещнаха и с представители на Агенцията по заетостта на Германия, която предложи платени стажове и безплатни курсове по немски език.

Често говорим за несъответствието между предлагането и търсенето на пазара на труда, за произвеждане на безработни висшисти. От друга страна, вие – работодателите, все по-често алармирате за недостиг на кадри. Този форум дава силен положителен пример – каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на събитието и поздрави организаторите и участниците в изложението за работещата формула, която са открили – да съберат образованието и бизнеса на едно място и да възстановят връзката между средното, висшето образование и след това кариерата. Над 300 хиляди млади хора у нас нито учат, нито търсят работа и кариера, уточни вицепрезидентът Йотова и допълни:

За съжаление нямаме система в България, която да подпомага децата дори в началното училище да мечтаят за своята бъдеща професия. Нямаме и добре развита програма, за да може младите хора да имат еднакъв старт. Децата от големите градове, където има по-добри училища и децата от по-малките градове и села не са равнопоставени. Това е едно неравенство, за което трябва да намерим решение, защото сред тях има много интелигентни, много умни деца, които заради условията не могат да продължат напред.

Според Илияна Йотова младите хора в неравностойно положение и със специфични нужди също имат своите трудности. За тези деца е необходимо индивидуално обучение още в средното образование, подпомагане при избора на професия и висше образование, както и осигуряването на работа, защото в такива млади хора има огромен потенциал. Затова тя предложи да бъде организиран специален форум за тяхното образование и кариера.

Един от основните проблеми в България е как да бъдат задържани младите да не напускат страната, за да търсят реализация в чужбина. Затова според вицепрезидента образованието и работодателите трябва да гарантират на младите хора успешна кариера в България. Според Зорница Андреева, мениджър в компанията – организатор на събитието, желанието сред младите българи да напускат страната намалява:

Нашите данни показват, че половината от посетителите имат интерес да учат в чужбина, а другата половина искат да учат и да работят в България. Това съотношение е радостно, като се има предвид, че предишни години процентът на желаещите да останат в страната бе доста по-нисък. Тази година присъствието на български учебни заведения е доста по-силно, което изключително много ни радва.

Ученичките от XI клас Ива Найденова, Йоана Първанова и Дафина Корабова искат да продължат образованието си в чужбина, защото там виждат повече перспективи:

Винаги са ме привличали физиката и математиката и се надявам това да бъде професионалната ми кариера. Ако обаче има как да се реализирам в България, бих предпочела да се върна – каза Ива. Дафина и Йоана искат да учат дизайн: Ако ме приемат в някой добър университет и има опция веднага да започна работа, смятам, да остана там – уточни Дафина.

И както заяви Илияна Йотова: На ред са институциите, университетите, ние самите като общество, което изисква и настоява, за да останат младите хора в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40