Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музиката на Турция“ предлага истинско „флейтово пиршество“

Продължава поредицата „Музиката на Европа 2“

Снимка: istanbulfluteensemble.com

„Истанбулски флейтов ансамбъл“ гостува днес, 18 март, в столичната камерна зала „България“. Концертът е част от „Музиката на Европа 2“ – поредица, започнала в началото на 2019 г. Вече бяха представени творби на композитори от Русия, Норвегия, Исландия, Македония, Сърбия, Косово и Азербайджан. Както става ясно от заглавието на проекта, той е продължение на „Музиката на Европа 1“ – едно от значимите музикални събития на миналия концертен сезон.

„Музиката на Европа 1“ – проектът, който осъществихме от януари до юни 2018 г., представи музиката на всички страни – членки на Европейския съюз – разказва проф. Борислава Танева, заместник ректор на НМА „Панчо Владигеров“. – Той беше обвързан с председателството на България на Съвета на ЕС и концертите съвпадаха изцяло с този период. Проектът беше удостоен с „Наградата на София“. И за двете поредици получихме помощта на фонд "Култура“ на Министерството на културата. Целият проект е по идея на Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, която е организатор, както и НМА. От началото на 2019 г. продължаваме с 18-те държави, които, по една или друга причина, не са членки на ЕС. Каним изпълнители от съответните страни, музиканти от Софийската филхармония или студенти от НМА. За мен всички концерти са интересни, но бих отбелязала няколко, които са по-нестандартни. Например „Музиката на Азербайджан“ премина със страхотен успех. Свири квартет „Кредо“, който се справи блестящо със съвременните партитури. Изключително съм благодарна на колегата Милен Панайотов – той направи връзка с композиторите от страната. Специално пристигна композиторът Елмир Мирзоев, чиято творба прозвуча в изпълнение на Лили Богданова – пиано. Сега предстои също един нестандартен концерт – така бих определила състава от 13 флейти, в който има всички разновидности на този инструмент, от бас-флейта до пиколо. Музикантите ще изпълнят произведения от турски композитори, написани специално за тях. Ще бъде уникално преживяване. Иска ми се чрез Радио България да поканя хората, които имат възможност, да дойдат на концерта и да чуят това „флейтово пиршество“.

В афиша на поредицата са включени и концерти, на които ще бъдат представени творци от Албания, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Черна гора и Босна и Херцеговина, градове-държави в Европа и др.

Според мен интересен ще бъде концертът на Армен-Левон Манасарян – млад пианист, с изключително много качества, който ще представи произведения на композитори от Армения – казва още проф. Танева. – Не мога да пропусна и концерта „Музиката на Швейцария“. Специално за него Швейцарско-българската асоциация за култура, базирана в Женева, поръча произведения на жени-композитори от цяла Швейцария. Те ще бъдат изпълнени от докторантката в НМА Гергана Несторова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05