Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драми преди изборите в България за Европейски парламент

Снимка: БГНЕС

Изборите в България за Европейския парламент ще се проведат на 26 май и дотогава остават 67 дни. Регистрирането на кандидатски листи трябва да се извърши не по-късно от 32 дни преди изборния ден, а за повечето политически сили този въпрос е драматичен.  

Преди два дни Националният съвет на БСП определи за водач на листата си разследващата журналистка и настоящ депутат Елена Йончева. Това поражда предизборни напрежения в социалистическите редици и е напълно разбираемо. Въпреки очакванията на вътрешнопартийната опозиция, че листата ще бъде оглавена от лидера на ПЕС Сергей Станишев, начело на нея се оказа фигура, която не е член па БСП. Политици от близкото обкръжение на Станишев изказаха съмнения, че при избирането на водач на листата е имало манипулации.

Пак през изминалия уикенд харизматичният за дясното пространство в България Съюз на демократичните сили (СДС) обяви, че ще преговаря за общо явяване на евровота с коалицията "Демократична България", в която влизат Демократи за силна България (ДСБ), "Да, България" и "Зелените". За преговорите обаче има две предварителни условия – подреждане на листата след вътрешни избори и присъствие на абревиатурата СДС в името на евентуалната коалиция. Европейската народна партия призова десните за „общ фронт“ с управляващата партия ГЕРБ, но от ДСБ категорично заявиха, че съюз с ГЕРБ е невъзможен.

Така или иначе, очертава се традиционните десни сили, които не са представени в днешния национален парламент, защото на изборите за него се явиха поотделно, чрез вота за евродепутати да направят опит за излизане от политическото небитие.

Сякаш точно към обратното клонят силите от малката управляваща коалиция Обединени патриоти, съставена от ВМРО, Националния фронт за спасение на България и партия „Атака“. Заради политически раздори между тях, от обединени в изпълнителната власт вътре в България към изборите за Европейски парламент те отиват разединени, всяка със собствен водач на листа. След последния неуспешен опит за помирение, преди седмица лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изрази надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта и обединено представяне на евровота все още е възможно.  

В ГЕРБ нещата на този етап са безпроблемни и драми няма. Най-вероятен кандидат за водач на листата на управляващата партия за изборите за Европарламент ще е еврокомисарят Мария Габриел, която има най-много номинации от общинските структури на партията.

Предизборни драми няма и в ДПС, което още преди месец обяви, че ще се яви самостоятелно с листа от 17 кандидати, които до 30 март ще бъдат предложени на Централния изборен щаб на движението.

При тази предизборна ситуация прогнозите за резултатите от вота за евродепутати са непосилна задача. Преди същинската кампания да е започнала, едни социолози дават предимство на ГЕРБ, а други лек превес на БСП. Според най-нови проучвания, представени в Европейския парламент в началото на март, ГЕРБ би спечелила 35.7 на сто от гласовете, БСП – 35.1 на сто, ДПС – 10.7 на сто, "Обединени патриоти" (ако се явят съвместно) – 5.4 на сто, "Да, България" – 2.4 на сто, "Воля" и "Реформаторски блок" – по 2.2 на сто, АБВ – 1.4 на сто, а други – 4.9 на сто. На тази основа се предполага, че България би имала осем представители в групата на Европейската народна партия, шестима в групата "Социалисти и демократи", двама при АЛДЕ и един, който засега не би принадлежал към установена политическа група.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29