Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите пледират за преодоляване на неравенствата в условията на труд и заплащането

София беше домакин на XVIII конференция на Мрежата на синдикалните организации от 12 европейски столици

Снимка: podkrepa.org

Водеща цел в работата на синдикатите ще бъдат по-добрите доходи за работещите в Европа и противопоставяне на политиката за фирмени икономии, които доведоха групи работещи до прага на бедността.

XVIII годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейските столици (ECTUN) се проведе в София. Тя беше на тема „Транспортът и мобилността в европейските столици – за по-добри условия на труд и живот“, с акцент върху предизвикателствата в дигиталната ера. Участваха 30 синдикални организации от 12 европейски столици – София, Атина, Белград, Берлин, Ла Валета, Лондон, Мадрид, Москва, Осло, Париж, Рим и Рига. В българската столица беше лансирана идеята за възходяща конвергенция на доходите на работещите в ЕС. България ще продължи да подкрепя Европейската конфедерация на профсъюзите в реализирането на това намерение, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в приветствието си към делегатите от синдикалните организации.

София може да бъде пример за останалите градове и синдикални организации от Европа, когато става въпрос решаването на глобални проблеми на регионално ниво, категорична е Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ и вицепрезидент на Европейската федерация на транспортните работници.

Столичната компания за градски транспорт е сред първите, които стават част от европейските инициативи. В момента ние изработваме визия за София с хоризонт 2050 г., план за устойчива градска мобилност с хоризонт 2035 г. Всички запланувани действия предприемаме заедно и с оглед на хората, които ползват услугата градски транспорт, но също така и на тези, които я предоставят. Желанието ни е чрез позитивни и включващи всички заинтересовани страни кампании да стигаме до обществото и да кажем, че грижата за Земята, за Европа, за България, за София, за всяко едно работно място, всеки дом, е персонална грижа на всеки един от нас. Даваме си сметка, че основните инвестиции, които трябваше да направи градът, свързани с условията на труд в градския транспорт, бяха подмяната на превозните средства и разширението на транспортната метро мрежа. Това са огромни инвестиции, защото са свързани с ремонти на основните улици и булеварди, но те предоставят по-добри и безопасни условия на работа на шофьорите. Освен това е важно да се подобряват условията за работа в сервизите и там сега ще бъдат насочени основно нашите усилия. А грижата за водачите е свързана пряко с грижата за сервизните работници, защото градският транспорт е една цялостна система. Тя изисква еднакво внимание към всяка една работна позиция.

Независимо обаче колко напредва техниката и дали навлизат превозни средства и нови технологии, още дълги години хората ще бъдат водещ фактор и ще управляват превозните средства в градския транспорт – заявяват от Съюза на транспортните синдикати в България. Цел на синдикатите в Европа е да осигурят такива правила, че всеки работещ да живее над прага на бедността и в същото време да се подобрява материалното състоянието на средната класа на работещите европейци – изтъкна Лука Визентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Икономическият модел, който беше приложен не само в Европа, но и по света през последното десетилетие, беше сгрешен. Мерките за икономии на пазара на труда не допринесоха за по-добър и стабилен икономически модел, а напротив – създадоха невероятна пропаст и отклонение в нашето общество и в икономиката, без да подобрят бита на хората и без промяна в продуктивността на фирмите. Време е да спрем мерките за икономии и да създадем нов модел, основан на стабилност, равнопоставеност и инвестиции в подобряване на условията на труд. Човекът да бъде на водеща позиция и да има по-добра защита на правата на работещите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17