Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ppIANISSIMO’2019 – от разширено пиано до спонтанни импровизации

Започва двадесет и второто издание на международния клавирен форум

Триша Доун Уилиямс
Снимка: triciadawnwilliams.com

Фестивалът за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO ще се проведе между 22 март и 7 април, в края на три поредни седмици. Концертите са в Първо студио на БНР и концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, както и един – в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“-Пловдив.

Откриваме фестивала с концерт на една изключително интересна пианистка от Малта – Триша Доун Уилиямс. Тя ще представи специално написани за нея произведения, които се изпълняват с особена техника за разширено пиано. Триша слага специални гривни на ръцете си и посредством електроди, които се активират от движението на мускулите на ръцете ѝ, се произвежда звукът от пианото – т. е. няма (или почти няма) директен допир до клавиатура или върху струни. На 23 март рецитал ще има Константинос Дестунис – млад пианист, (представител на Гърция и Великобритания), изключително интересен, силно отдаден на съвременната музика. След това солов рецитал има София Меликян, (Армения/ Испания).

ppIANISSIMO продължава на 29 март с клавирен рецитал на Котаро Фукума от Япония. Сред произведенията, които ще изпълни той, са и специално създадени за случая творби от Сомей Сато и Албена Врачанска. В програмата участва вокалният ансамбъл Cantanti Dai Monti Verdi с ръководител Северин Василев. Този концерт ще бъде представен на следващия ден и в Пловдив. Част е от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Следва рециталът „Български прочит на сонатата“ на прекрасната наша пианистка Маргарита Илиева. Тя ще изпълни сонати от български композитори, някои от които са посветени на нея. На 31 март е концертът на Стефка Перифанова (България/Швейцария), в който участвам аз, както и две изпълнителки на маримба – Доротея Димитрова и Здравка Атанасова.

През последния „разширен“ уикенд на фестивала (на 5 април) гостува дуото Керстен Маккол – флейта (Германия/Холандия) и Камелия Миладинова – пиано (България/Холандия). Винаги интересни, винаги предизвикателни в изпълненията си (според проф. Танева), те са сред редовните изпълнители на ppIANISSIMO. Включили са в програмата си творби от Георги Арнаудов, Пиер Булез, Бах и др. Концертът, който продължава фестивалната поредица „Композиторски портрети“ (6 април), е с участието на преподаватели и докторанти от НМА. А композиторът, чийто портрет ще „нарисуват“ с музика, е Стивън Гарднър от Ирландия. Концертът е по инициатива и с подкрепата на посолството на Ирландия у нас.

ppIANISSIMO JAZZ: „Спонтанни импровизации“ е още един традиционен концерт, с който форумът за съвременна музика отдава дължимото на „свободната музика“. На 6 април под това мото ще чуем джаз пианистите Любо Цанев и Константин Костов (България/Германия), които са подготвили „оригинални джаз пиеси, свободни импровизации и… изненади“, както е записано в програмата.

Искам да благодаря изключително много на Националното радио, на Министерството на културата, на Столичната културна програма, на НМА, фондация „Прохелвеция“, Гьоте институт и още редица посолства и фирми, които направиха и това издание възможно – каза в заключение проф. Танева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05