Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

22 март – Световен ден на водата

Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права за достъп до чиста и безопасна питейна вода. Още преди девет години ООН призна правото на достъп до безопасна и чиста питейна вода и канализация като човешко право, което е от съществено значение за живота и за упражняване на всички човешки права. А това означава – свободен достъп до ползването на този ресурс в достатъчни количества, на достъпни цени за лични и домакински нужди. Въпреки това и днес близо две трети от световното население поне един месец годишно страда от тежък недостиг на вода заради климата, военните конфликти или природните стихии.

През последните години и България на няколко пъти претърпя тежки щети, заради обилни валежи и наводнения. Затова Българската асоциация по водите (БАВ), като организатор на информационните събития, съпътстващи Световния ден на водата, поставя акцент върху проблема с дъждовните води. В календара на тези събития влиза фотоконкурсът „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време”:

Илия Левков, „Сълзите на времето“, снимка от конкурса, награда на онлайн публиката

Тази година се спряхме на темата с дъждовете, защото те са свързани с климатичните промени и, за съжаление, прогнозите на експертите са, че това ще продължи и занапред – отбелязва инж. Иван Иванов, председател на БАВ. – Фотографите, които участват в конкурса, ни изпратиха наистина прекрасни снимки. Темата е интерпретирана в различни посоки. Много радостно е, че във фотоконкурса се включиха и ученици.

Никола Колев, „Дъждовна есенна вечер“, снимка от конкурса
Кадрите от конкурса могат да бъдат разгледани на Фейсбук страницата на БАВ, където потребителите избраха десет снимки за традиционната изложба от 50 фотографии, посветени на водата. Останалите 40 са посочени от експертно жури, което определи и победителите. Експозицията е подредена в галерия „Червената точка“ DEPOT FOR ART-София и може да бъде разгледана до 23 март т. г.

Аделина Трухчева, „Очакване под дъжда“, снимка от конкурса
Темата за дъждовните води, ползите, но и вредите от тях бе обсъдена и на кръгла маса, организирана от БАВ, един ден преди Деня на водата. Сред предложенията на асоциацията саразделянето на канализацията на дъждовна и битова, както и поставянето под големите асфалтирани пространства на системи,които временно да задържат водата и дори да я пречистват локално, преди да попадне в пречиствателната станция за отпадъчни води.

Пречистването на природните и битовите води като цяло си остава едно от най-големите предизвикателства за България. – отбелязва инж. Иванов. – Ние като държава – член на ЕС, сме задължени да изградим пречиствателни съоръжения за отпадъчни води във всички населени места с над 2000 жители. За съжаление, все още сме далеч от тази цел, което може да доведе до санкции. Но безспорно в тази посока се полагат усилия. Това, което трябва да разберем всички, включително и хората, които отговарят за управлението на водите и въздействат върху този природен ресурс, е, че замърсяването прави водата неизползваема за питейни цели.

Според инж. Иванов замърсяването с нитрати заради неправилното използване на торове в земеделието не се контролира достатъчно адекватно в България. А пречистването на водата от тези замърсители, за да се превърне в питейна, е доста скъпо начинание.

Освен че не контролираме достатъчно познатите ни замърсители, трябва да признаем, че има и много нови – казва инж. Иван Иванов. – Широко се разглежда темата за фармацевтичните продукти, които попадат в природните води. Те трудно се улавят, да не говорим за третирането им, а имат пагубно въздействие върху живите организми. Има страни, в които наистина се обръща много сериозно внимание на този проблем. Тук е ролята на сдруженията като БАВ да работят за прилагането тези норми навсякъде.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07