Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Медени звънчета“ – школа за култивиране на вкус, познание и любов към народната песен

Снимка: samokov365.com

На 29 март детската вокална група „Медени звънчета“ към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков празнува 25 години от основаването си. Празничният концерт е в читалище „Отец Паисий“ в града. В честването ще се включат настоящи и бивши участници. Сред тях ще бъде и известната народна певица Величка Чаушева, която е от първото поколение на формацията, както и инструменталисти, завършили музикалните паралелки в училището.

Детската вокална група „Медени звънчета“ има специално място в сърцето ми. Тя е символ на любов към изкуството, чрез нея успях да се докосна до божествената магия на многогласното пеене… Досегът ми с фолклора беше повратна точка в моя живот, той стана моя професия… Благодаря за възможността да бъда част от тази формация, за прекрасните моменти, които изживяхме заедно – споделят някои от порасналите певици в специалния вестник, отпечатан по празничния повод.


Многобройни са и възторжените думи на благодарност към Даниела Георгиева – основател и ръководител на формацията. Завършила класическото си музикално образование в музикалното училище “Веселин Стоянов“ в Русе и АМТИИ – Пловдив, тя десетилетия живее в красивия град, разположен в полите на Рила. След като постъпва като учител по музика в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, Даниела основава детската вокална група. Получила е голямо признание като специалист и редица награди, сред които отличието „От учителя с любов“ на Министерството на образованието. Ето какво сподели Даниела Георгиева за работата си с децата от „Медени звънчета“ и за предстоящия тържествен концерт.

От 1991 към нашето училище се откриха паралелки по изкуствата и с разширено изучаване на музика. Сформирах група, с която първоначално изпълнявахме училищни песни, по-късно реших да опитам и с обработения фолклор. Децата бяха нотно грамотни и моят съпруг, професионален гайдар, направи тригласни песни, които се харесаха и на мен, и на децата. През 1993-94г. започнахме целенасочено да се занимаваме с фолклор, да изучаваме особеностите на песните. Имах предпочитания те да са от Шопския край. Аз съм от Велико Търново и шопското звучене, което открих в Самоков, много ме впечатли. Помогна ми това, че близо 19 години бях ръководител на ЖПГ-с. Говедарци, където чух типичното старинно пеене на жените, а и често се налагаше да пея с тях втори глас. Сега, като се връщам назад, виждам, че 90 на сто от песните в репертоара са от Говедарци – свързани са с обичаите, песни на хоро и др. Много ми допада типичното двугласно пеене, тези секунди, дисонанси, провиквания, които правят нашите изпълнения забелязани и успешни. Аз избрах групата да се нарича „Медени звънчета“ – име, което в годините достойно защитаваме. На международния фолклорен конкурс „Фолклор без граници“-Добрич/Албена се явихме за първи път през 2011 г. Бяхме отличени от журито с първа награда. Успех имахме и на международния фестивал „Италианска магия“ в Римини през 2011 г. В последните 4-5 години винаги получаваме призови места на националните конкурси: „Пиленце пее“-София, етнофест „Децата на Балканите“-Хасковски минерални бани. Чувствам се удовлетворена от работата ни. Често се случва 11-12-годишни деца да дойдат при мен и само след 2-3 месеца работа вече да са готови за сцена. Някои от тях дори не са слушали народна музика преди това, а в един момент стават познавачи и пеят от душа и сърце. Всички, които дойдат на концерта, ще се убедят в това – и бившите участници, и настоящите са вдъхновени изпълнители, обичат фолклора на родния си край, той е част от живота им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30