Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Electronic Dreams – нов проект на Мирослава Кацарова

Снимка: личен архив

На 17 април в София и на 18-и в Пловдив Мирослава Кацарова ще представи нов проект, озаглавен Electronic Dreams. Той е посветен на взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Певицата е избрала отново месец април за своята премиера, тъй като пролетта дава нов живот и ново начало. Април е подходящ и за представяне на нова музика, а за Мирослава това вече се е превърнало в традиция. Всяка година през този месец концертите ѝ са посветени на дадена тема. Този път тя и триото на Мирослав Турийски ще представят акустично-електронен вариант на добре познатите нейни песни като „Иронично“, „Парфюми“, „Музика, мартини и дим“ и др. Какво още ще чуем в Electronic Dreams разказва Мирослава Кацарова:

Електрониката е нещо ново за мен, но не чак толкова, тъй като във времето съм правила няколко спорадични опита в тази насока. Примери за това са песните ми „Като боса нова за нея“, „Път към безкрайното лято“, „Искаш ли отново да си ти“ и др. Това са по-стари мои песни, които бяха много добре приети от публиката. Сега реших да събера всички, които са подходящи за интерпретиране в тази стилистика. Миро Турийски се вдъхнови от моята идея и в Electronic Dreams публиката ще ги чуе преаранжирани от него. Следвайки най-новите тенденции в електронната музика, той написа две нови композиции – „Пробуждане“ и „Теменужена“, по мой текст. Избрахме още няколко мои любими песни от колекцията на ХХ век. Сред тях има композиции на Бийтълс, Ленард Коен, Есбьорн Свенсон… Причината да се спра на тях е мой личен и емоционален избор. Работя заедно с Мирослав Турийски вече седем години. Той е човек и музикант, който много добре разбира какво искам да усетя в музиката и съответно да го предам чрез нея. Когато двамата решихме да направим този проект, преценихме, че е добре около нас да има музиканти, които са се занимавали с такава електронна изказност. Такъв е Александър Леков, който свири на басет (вариант между бас китара и контрабас) и обича да експериментира със звуци и електронни ефекти. Миро Турийски ще бъде на сцената с няколко кийборда, които ще изиграят също много важна роля за звука. До нас на барабаните е Младен Димитров, добре познат като DJ Moon. Той направи програминг на някои от песните със специфични звуци, които генерира електронно. Вярвам, че човек трябва да се променя.

Пиесите в Electronic Dreams са 14. Това е програма, вдъхновена от хората, а не от изкуствения интелект или нереални взаимоотношения. Независимо от „електронните сънища“, които са под формата на музика тук. За Мирослава Кацарова и триото на Мирослав Турийски на първо място е музиката като такава, а не толкова жанровото ѝ определение. Тези песни са основани на „хипнотичното“ повторение на една кратка тема, което крие риск, тъй като даденият фрагмент може да стане скучен и еднообразен за слушателя. Но за щастие, поднесен по правилния начин, всъщност крие в себе си възможност за голямо разнообразие.

След концертите в София и Пловдив в края намай двете нови композиции ще бъдат записани в студио. Следва лятно турне, на което проектът ще бъде представен в различни морски градове. Ще има и концерти на открито – отново в София и Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10