Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев

Снимка: БГНЕС

Все по-често наричаме 90-ия сезон на Софийската филхармония „звезден“ – съвсем заслужено, като се има предвид наситената програма, в която са включени десетки големи имена от нашата и световните сцени. Предстои още един от концертите, посветени на годишнината, който се превърна в събитие още преди да се е състоял. На 18 април, в зала „България“, солист на престижния ни оркестър ще бъде цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на оркестъра на Концертгебау-Амстердам. Диригент е брат му Мартин Пантелеев, който също е с активна световна кариера. Концертът е посветен на основателя на Софийската филхармония Саша Попов – диригент и цигулар. Изявите на двамата братя винаги са сърдечно приети от българската публика. Този път Веско и Мартин са предвидили специален поздрав за своя баща Пантелей Пантелеев – дългогодишен оркестрант в Софийската филхармония, който има рожден ден на същата дата. Диригентът ще се изяви и като солист в Концерта за две цигулки на Бах. Ще прозвучат също Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев Черкин и симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05