Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Life is a Study: Графити майсторът Nasimo с нова изложба

13
Снимка: nasimo.org

На 15 май от 19 ч. столичната галерия „2.0“ отваря врати за шестата самостоятелна изложба „Life is a Study“ на Станислав Трифонов, известен под псевдонима Nasimo.

Nasimo, който е сред пионерите на източноевропейската стрийт арт култура, е и един от най-популярните ни графити майстори. Поема по този път в началото на прехода – през 1995 г., с нелегални графити, т. нар. бомбинг, които редува с престои в районното управление на МВР. Усъвършенства уменията си като учи живопис във Великотърновския университет. Днес негови творби изпращат послания от стените по улиците в България, Канада, Русия, Германия, Гърция, Сърбия, Турция, Китай и др.

Новата изложба на Nasimo е по-специална, защото представя пътя му през последните 25 години:

Тази идея я имам от 3-4 години, но не бях готов с работите си за нея. Не бях готов и психически да си го позволя. Но моментът назря, споделя творецът.

На откриването на изложбата ще бъде представена и книгата-албум „25 years on Nasimo: Sketchbook” със скици от 1995 г. до днес, етюди с въглени, творби с маслени бои с техника „ала прима“, проекти от скици до реализацията им върху стени.


Първите графити на Nasimo са единствено изява на бунтарското му мислене. С времето, преминавайки през различни житейски ситуации, той изпитва необходимостта да споделя и натрупания духовен опит. „Разбрах, че когато човек върви след тълпата, стреми се да прилича на другите, той тръгва по път, който води към нищото. В моите работи се опитвам да покажа, че всеки трябва да върви по своя собствен път“, бе споделил Nasimo в наше интервю от 2014 г.  Днес, за другите уроци, които е добре да усвоим, за да сме щастливи, казва:



Главният урок – да се научим да обичаме себе си и света около нас. Любовта за мен е най-важният урок и най-голямата инспирация. Безкористната любов е най-трудният урок за усвояване, защото обикновено всеки иска нещо насреща. Но когато човек не усвои даден урок, се случва както в училище: ако не си вземеш изпитите, оставаш на поправка. По същия начин оставаме на поправка и в живота. Докато не си научим урока, правим все едни и същи грешки.

Любовта, красотата и пресечната точка между тях – това са темите, които Nasimo най-често засяга в творчеството си. „Защото, пояснява той. – доста често бъркаме красотата и любовта с похотта. Но къде е истината? Това винаги ме е интересувало“.

Вярва, че смисълът на живота е в задаването на въпроси и търсенето на отговори. „Смятам, че когато човек спре да търси, спира и развитието му. Този път няма край. Търсенето не е дестинация, която стигаме и спираме. Това е движещата сила на всичко в света“, убеден е той. Животът е училище, но Nasimo не е от хората, които прелистват страниците на учебник, изтърквани с десетилетия. Той е известен и като графити майстор, и като галериен художник, стенописец, дизайнер...


За това, кое от тези занимания изисква повече отдаденост, казва:

Всичко изисква много отдаденост. Във всяка сфера, в която работя, гледам да се раздам на макс. Моят приятел, диригентът Йордан Камджалов, казва, че усилия, които стигат до 99,9%, са компромис. Ако искаш да си успешен, трябва да дадеш 100% от себе си. За мен важи същото.


А за това, има ли такова нещо като вдъхновение, и ако да, какво представлява то, отговаря:

Вдъхновението, по думите на Пикасо, съществува, но то те намира, докато работиш. Не мога да чакам да ми дойде вдъхновение. Започвам да работя, и вдъхновението идва само. Често ми се случва да започна да рисувам някоя стена и да нямам представа какво ще излезе. Понякога дори изпитвам панически страх, не знам какво да направя. Но започвам, и нещата се случват.


Nasimo много пътува, работи в България и по света, среща различни култури. Вярва, че така разширява хоризонта си, трупа опит и знания.


„Това те научава и да не бъдеш привързан“
, казва Nasimo. „Но не се ли чувства човек прекалено самотен без привързаности“, питам. „Може би понякога да, – замисля се за миг художникът. Но така или иначе сме дошли самички на този свят и самички ще си отидем. Може би това също е част от уроците, които ни предстои да вземем.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37