Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир насърчава родното производство

Снимка: saborbg.com

Под мотото „Българските храни от български суровини“ осмото издание на Националния събор на овцевъдите събира от 10-ти до 12 май, край Петропавловския манастир (близо до Велико Търново), над 200 изложители от цялата страна. Сред тях са фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. В продължение на три дни ще има и занаятчийско изложение, кулинарни атракции, чевермета. Български фермери, преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място продукцията си. За официалното откриване на събора на 10 май ще свири оркестърът „101 каба гайди”, а на следващата вечер, след народните хора и веселби, посетителите могат да видят мистични нестинарски изпълнения. В събора ще се включат Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” с три атрактивни спектакъла и Пътуващото читалище „Бащино огнище“ с беседи за българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца. На мащабния форум, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти, ще се включат и представители на браншови организации от 17 държави от Европа и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14