Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Ангелов: „Музика за пиано” е прелюдия към предстоящия концерт на СО на БНР

Снимка: архив БНР

„Музика за пиано” е заглавието на програмата, която Марио Ангелов представя на 12 май, в Първо студио на БНР. Ще прозвучат произведения от Алфред Шнитке, Й. С. Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен. Пианист в Симфоничния оркестър на БНР близо три десетилетия, а от няколко години и продуцент на симфоничната музика в „Музикалната къща” на БНР, Марио никога не е прекъсвал соловата си кариера. По повод предстоящия си концерт, нашият колега сподели:


Първо искам да подчертая, че моят рецитал е замислен като своеобразна прелюдия към концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май в столичната зала „България”. Диригент е Марк Кадин. Прекрасният виолончелист Атанас Кръстев ще изпълни Концерт № 1 на Шостакович. Останалите произведения ще прозвучат за първи път в България: „Тиха музика” от родения в Киев композитор Валентин Силвестров, сюита от музиката към филма „Дама Пика” от Сергей Прокофиев и сюита от филма „Мъртви души”, музиката е на Алфред Шнитке, преработката е на Генадий Рождественски, където солист съм аз. На 12 май, на матинето в БНР, също ще изпълня творба от Шнитке – Фуга из „Сюита в старинен стил за цигулка и пиано” (моя преработка за соло пиано). Някои от останалите произведения са считани за лесни за изпълнение дори от напредналите ученици в Музикалното училище, с изключение може би на „Хроматична фантазия и фуга” от Й.С. Бах, която пианистите наричат на шега „Проблематична фантазия и фуга”. Реших, че програма от красива музика, изпълнена в неделния ден, ще достави радост на публиката. Последното произведение е „Патетична соната” от Бетовен.

Сред основните линии, които Марио следва в работата си и на пианист, и на продуцент, е изпълнението на съвременна музика с акцент върху българската, независимо от лични предпочитания, нагласи и пр. Според него нашата музикална култура трябва да бъде съхранена, дори произведенията, които са от зората на професионалната музика в България и някои намират за недостатъчно добри. Това е част от нашата история и ние трябва да я запазим. Не бива да съдим, а честно да си вършим работата. В това отношение СО на БНР е своеобразен харддиск на творчеството от български композитори. Например през последния сезон сме записвали изключително произведения от наши автори, за да подновим стария фонд на радиото.

Марио Ангелов е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков” – първо в класа на Людмила Ченкова, а след това при проф. Николай Евров. На г-жа Ченкова дължа изключително много – казва пианистът. – Тя работи много упорито с мен, повтаряше ми, че поставяме основата, върху която аз сам ще градя. За мен това е най-честният подход - да научиш ученика сам да учи и да се развива. Благодарен съм и на проф. Мара Петкова, при която учих в Националната музиклна академия. Избрах я, защото знаех, че е ученичка на големия Клаудио Арау, не я познавах лично. След като завърших, продължих още години на ходя на уроци при проф. Петкова и мисля, че тогава получих истинското си образование - в това общуване с нея, вече като по-млад колега. През 1991 г. обявиха конкурс за пианист в СО на БНР и оттогава съм част от този оркестър, което намирам за късметлийско стечение на обстоятелствата, защото никога не замръзнах в развитието си. А продуцирането на симфонична музика, работата с партитури на мащабни произведения, обогатява и вдъхновява неимоверно много.

Почитателите на класическата музика, които искат да чуят програмата „Музика за пиано” на 12 май, могат да получат покани от бюро „Информация” в БНР. Концертът е от 12 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15