Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишният Ангел помага на деца с тежки заболявания

Момчето дарява видеоигри за детските отделения в България

Десислава и Димитър са собственици на малка българска компания, занимаваща се с производство на спални чувалчета, специално създадени за нуждите на родилните отделения в болниците. Преди година те стартират инициативата „Чувалче с кауза”, и до този момент са дарили над 3 хиляди чувалчета на 45 родилни отделения в 31 български града.


Неизменен помощник във фирмата през ваканциите е 13-годишният Ангел. Запален геймър, той случайно попада на една история, която изцяло променя разбирането ни за видеоигрите.


Гледахме един репортаж – спомня си Десислава. – Там се разказваше за деца, на които им се налага да прекарват дълго време в болниците – с онкологични заболявания, които претърпяват вливания, деца с трансплантации. И се оказа, че играенето на видеоигри в болницата не само ги разсейва и забавлява, но има и чисто терапевтичен ефект. След като видя този репортаж, Ангел се впечатли изключително много и каза, че най-малкото, което може да се направи, е и децата в България да имат възможност, когато не са вкъщи, да играят с надеждата, че по този начин ще оздравеят по-бързо.

За броени часове каузата Game on („Всички сме в играта”) получава огромна подкрепа не само от деца и родители, но и от разработчици на игри.


Хората реагираха мигновено, ежедневно получаваме десетки игри, така че смятаме, че инициативата на Ангел наистина получи смисъл и за самия него, което беше много важно, а и за нас
– подчертава Десислава. – Искахме с тази кампания да направим обществото съпричастно, да се говори за тези деца. Помолихме, който има игри за PlayStation 4 и иска да се раздели с тях, да ги дари за каузата. Поставили сме си за цел до 1 юни да осигурим игри на четири болници. Първа ще бъде болница „Лозенец”, където има отделение за трансплантирани деца. След това и трите големи онкологични болници в София, Пловдив и Варна.

Вече са готови и „гейминг-станциите” – изработени по поръчка подвижни колички на колела, на които ще бъде инсталиран телевизор с конзола с различни игри, два контролера, слушалки и мобилен Интернет. Игрите ще са направени така, че с детето ще могат да играят още няколко деца или неговите родители.


Вярвам, че е важно повече хора да научат за това, дори и да не се включат в кампанията, защото обществото трябва да говори за тези деца. В тази сериозна битка в своя живот те имат нужда от подкрепа, а и от мъничко радост, която ние много бихме искали да им доставим, давайки им възможност да изкарат по-леко и по-забавно времето, докато са в болницата
– казва Десислава.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00