Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли в Средновековието!

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра

10
Снимка: Венци Кръстев

Наричат Мездра „град, родéн от историята”. На това място в Северозападна България някога (ІV хилядолетие пр. Хр.) е съществувало укрепено селище, на мястото на което по-късно е издигната крепостта „Калето”. Днес тя е реставрирана и консервирана, а около нея е изграден археологическият комплекс „Калето”. Там, от 16 до 19 май, ще се проведе петият Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, организиран от управата на комплекса, община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол” в гр. Варна.



Идеята се зароди преди четири години с цел да се популяризира комплексът и да се привлече вниманието на широката общественост
– казва Йордан Манчев, част от PR екипа на община Мездра. – И интересът към обекта се засилва не само през фестивалните дни. За първи път тази година имаме партньорство с колеги от Румъния, от гр. Добрословени, които ще бъдат наши гости, а ние ще посетим техния фестивал през август. Те ще представят късната античност и времето на римската епоха.


Участници от цяла България ще се включат в зрелищни възстановки и ще покажат бита, традициите и ритуалите на нашите предци – готите; облеклото, защитното и нападателно въоръжение и снаряжение на българите от ранното средновековие, както и техните временни жилища – юрти; бойните практики и умения; военното дело на българите от Средновековието; рицарите по нашите земи; дългогодишните противници на българите на бойното поле – ромеите. Сред програмата на четиридневния фестивал са също прожекции на филми от средновековни и римски фестивали, провеждани в България и Румъния.


В рамките на фестивала ще се дегустира средновековна храна, благодарение на Петя Крушева, която ще приготви уникални средновековни вкуснотии
– разказва още Йордан Манчев. – Ще може да се опита и традиционната алкохолна напитка „медовина”. Всеки ще може да си отсече монета и да наблюдава изработването на късноантични и средновековни накити по автентични образци.


Ще може да се запознае със средновековните танци и, разбира се, да участва в тях, да наблюдава битките на войските и да изпробва тяхното въоръжение и снаряжение. Една от най-сериозните атракции, които ще бъдат представени в археологическия комплекс, е битката за моста, когато ще пресъздадем как някога са се опитвали да превземат нашата крепост.


Обучение на младежи и деца в стрелба с лък, демонстрация на възможностите на средновековните оръжия, неповторимата атмосфера, наситена със стара музика в изпълнение на групите „FREIJA” и „KsANa“, ярките и пресъздадени в най-малки подробности костюми – това са нещата, благодарение на които посетителите ще се потопят в историята и ще се докоснат до бита и културата на обществата, населявали крепостта в различните епохи.


С всяка следваща година интересът към комплекса и към дейностите тук се увеличава. Последните няколко издания на фестивала бяха посетени от повече от 5 хиляди души всяко. Тази година имаме сериозни заявки за 8-9 хиляди гости в рамките на четирите дни. Разнообразието, което представя фестивалът, и богатата програма неминуемо предизвикват интерес на все повече хора, а фактът, че фестивалът се провежда за пета година и вече е не два, а четири дни, е доказателство за това – отбелязва Йордан Манчев.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30