Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство с кауза, което отваря душата към безусловната любов

Израз на стремежа към красотата и полета на мисълта, изкуството докосва душата и на образования, и на неукия, защото извира от сърцето. Именно чрез изкуството, децата с увреждания успяват да изразят себе си в един по-добър свят, където само усещането за красота има значение. А децата с артистични заложби се нуждаят единствено от условия, в които да разгърнат таланта си. Такава е идеята на инициативата „Изкуство с кауза“ – да подпомага тези „специални“ българчета и да направи живота им вълнуващо приключение. Кампанията се подкрепя от изявени български художници, обществени личности и писатели, а приходите от културните събития с тяхно участие връщат усмивките на „различните“ деца.


За последните три години сме дарили за лечението на 15 деца около 97 000 лв. – отбелязва музикантът Зина Любенова, организатор на събитията. – Два пъти в годината, през месеците юли и декември организираме, заедно с партньорите ни от „Спорт с кауза“, благотворителни съвместни събития, на които предлагаме произведения от изложбите. Идеята е не само да подкрепяме децата, но и да накараме обществото да бъде солидарно. Защото ако днес ние нямаме този проблем, той не е наш, но утре може и да бъде.

Искаме да култивираме съпричастност. Самото място Project Lab е създадено с идеята да предоставя безплатно пространство за изкуството, което да стигне до по-широк кръг от хора.


Сред благотворителните каузи е и набирането на средства за 11 годишната Еля, която е родена без ръце и крака. Въпреки недъга си, тя рисува, опитва се да пише и ходи редовно на училище. Благодарение на инициативата „Изкуство с кауза“, в която се включват известни художници като Вера Пенева, Дили Бозаджиева, Николай Якимов и Йово Йовчев има шанс Еля да проходи с помощта на специални импланти. За тях са нужни 80 000 евро, като до този момент е събрана една голяма част от сумата. Затова и набирането на средствата ще продължи с още артистични събития.

Общата картина, нарисувана за кампанията в подкрепа на 11-годишната Еля.
В пространството на Project Lab и кампаниите на „Изкуство с кауза“ намери своето място и Боряна Иванова – Боко, която наскоро представи първата си изложба с картини от плат. Освен с невероятните форми и цветове, те впечатляват и с новаторския си стил:





Аз съм много притеснителен човек и не бях съгласна да ги показвам, но приятелите ми ме окуражиха. В търсенето на подходяща зала попаднах на прекрасната Зина. Идеята да се ориентираме към каузата беше импулсивна, тъй като аз съм родител на дете, което страда от форма на аутизъм. Затова целта на тази изложба е да подкрепим децата с аутизъм, защото те са прекрасни създания с по-различно усещане за света, по-чувствителни, но също толкова нормални като всички нас. Чрез тази изложба искам да покажа на родителите, че могат сами да намерят начин да подкрепят финансово себе си – чрез творчеството или откривайки област, в която са силни. Настоящата експозиция е сбъднатата ми мечта, нямам търпение да видя реакциите на хората.


Признанието на публиката не закъсня и не само заради каузата, но и заради посланията на майчината обич в картините на Боряна. Именно те накараха хората да отворят сърцата си за любовта и да си закупят творби на младата художничка.


Всеки един от нас може да отдели от собствените си средства, но това не е нашата цел. Искаме да направим хората солидарни. Да бъдем наистина част от общност, която по някакъв начин формира това общество. В своята същност изкуството е елитарно, но то възпитава и култивира публика, то може да направи човека по-добър, по-отзивчив и по-съпричастен към проблемите, които са около него. 

Снимки: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30