Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Акцент“ – 25 години в света на ударните инструменти

Снимка: личен архив

„Една от културните емблеми на гр. Плевен“ – така наричат перкусионния ансамбъл. Съвсем заслужено, разбира се. Младите изпълнители постоянно са ангажирани в професионални музикално-сценични продукции, концерти, конкурси. Началото е поставено от Симеон Серафимов, тогава млад преподавател по ударни инструменти в Националното училище за изкуства „Панайот Пипков“. А вдъхновението идва от проф. Добри Палиев - негов преподавател и кумир, създател на „Полиритмия“, перкусионен ансамбъл от студенти в НМА, в който Симеон е участвал за кратко.


Моята идея беше да създам в родия си град, подобен ансамбъл с най-добрите си ученици, а тук те са много – разказва г-н Серафимов. – Всички, които са преминали през „Акцент“, имат много добра реализация, повечето са в чужбина, за съжаление. Затова пък те популяризират нашата култура навсякъде в Европа, в САЩ. Поддържаме връзка, виждаме се, от тях научавам новостите в областта на ударните инструменти, старая се да съм близо до тях и да ги подкрепям. Сред тях са Орлин Гергов – преподавател в Мадрид, Светослав Стоянов – в университета в Маями, САЩ, нашата дъщеря Василена, която 14 години живее в Париж, преподава там и в Лозана, Кирил Ангелов – в САЩ, Владимир Петров – тимпанист в „Брукнер оркестър“, Австрия, много са … С „Акцент“ сме печелили много награди на международни конкурси, свирили сме на редица престижни фестивали у нас и по света. Италия, Гърция, Франция, Унгария са само част от страните, в които сме концертирали. Ансамбълът дължи развитието си и на моята съпруга Августина Серафимова, която от години прави всички аранжименти, ние заедно сме ръководителите на този ансамбъл.


Августина е завършила Теоретико-композиторския факултет на НМА и години наред преподаваше в НУИ „Панайот Пипков“ теоретични дисциплини, музиколог е на Плевенската филхармония, участва активно в организацията на почти всички музикални събития в града.

Може би любовта ми към ударните инструменти започна още в Музикалното училище в София, което съм завършила, там мои съученици бяха Антонин Бжечка, Борис Динев, Искра Палиева, свирила съм с тях още тогава – споделя тя. – Присъствала съм на някои от първите репетиции на „Полиритмия“, които се провеждаха в мазето на Музикалното училище в София, първо с диригента Димитър Манолов, после с Емил Табаков. Харесвам ударните, много са атрактивни, може би защото в повечето случаи свирят ансамблово и впечатляват публиката. След като завършихме НМА и дойдохме в Плевен, се родиха нашите дъщери и аз посветих времето си на тях. Когато децата ни поотраснаха, започнаха да свирят на ударни инструменти и съвсем естествено цялото семейство се включи в работата на ансамбъла. Това, което ме води при избора на репертоар, е първо да „чуя“ пиесата темброво, да преценя дали е възможно тя да бъде „поставена“ на ударни инструменти и каква звучност може да се постигне. Например хорали на Бах за две маримби, звучи прекрасно. Или Хендел сонати – за вибрафон, ксилофон… В школата, създадена от Добри Палиев, българската музика е застъпена много широко, децата свирят с лекота неравноделни размери, не е трудно да се адаптират пиеси от наши композитори.

Кабинетът, в който г-н Серафимов провежда уроците си, както и репетициите на ученическия ансамбъл, е светъл, уютен и препълнен с най-различни инструменти.

Инструментариумът ни е наистина професионален, всички инструменти са от световноизвестна фирма – пояснява той. – Августина подготви проекти и спечелихме средства за тях около второто и третото издание на „Фестивала за маримба и ударни инструменти“, който организираме през две години в Плевен. В нашето училище разполагаме с всичко, което е необходимо, смело мога да кажа, че най-добрата материална база е тук.


Своят четвървековен юбилей „Акцент“ отбеляза с концерт през пролетта. Предстои и сериозна програма, която ще младите музиканти ще представят в зала „България“ през есента.

Снимка: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05