Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Música sin fin – първият солов албум на Марио Станчев

Снимка: mariostantchev.com

Винаги съм обичал да работя в различни посоки, но сега за пръв път записвам соло албум със „записана“ музика – казва Марио Станчев, представяйки новия си албум Música sin fin („Музика без край“). Известен като джаз пианист, композитор и основател на джаз департамента на консерваторията в Лион, той е роден в София, в семейство на пианист (българин) и певица (французойка). Получава класическо музикално образование в НМУ и НМА, а след това работи с известни български джаз музиканти и формации. От началото на 80-те години на ХХ век живее във Франция. На сцената си партнира с имена като Рон Картър, Джон Скофийлд, Майкъл Брекър, Туутс Тилеманс, Лоран Блументал, Лионел Мартен и др. Сред българските музиканти, с които прави съвместни проекти през последните години са Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Димитър Карамфилов… Албумът Música sin fin е записан през април 2018 г. и включва общо 12 пиеси. В тях съвсем осезаемо витае „духът на джаза“, независимо, че изразните средства са различни.

Все по-често ми казват, че съм най-автентичен, когато свиря соло – споделя известният музикант. – Добре, че имам приятели, които ми вдъхват доверие в това, което правя и започвам да приемам, че имам различни страни в музиката си. Хората обичат да слагат етикети – ако свириш джаз, да е джаз. Пък аз работя в различни посоки. Някога това ми пречеше, но това съм аз и го отстоявам. За пръв път свиря музика, която е написана. Мога да кажа, че само малка част е импровизация. Това са пиеси с различни настроения, някои съм нахвърлял неотдавна, другите написах по поръчка. Един поет написа текстове по снимки от началото на ХХ век – военните години, но текстовете са с известна доза хумор. Проекта създаде известен френски лингвист.


Освен мен още четирима пианисти изпълниха пиеси, вдъхновени от тези фотографии. Това са различни изкуства и музиката може да черпи вдъхновение, а не буквално да отразява това, което е на снимките. Записите бяха в едно много хубаво студио. Всички джаз пианисти в Европа мечтаят да работят в него, защото роялът е много качествен, а тонрежисьорът е направо гений. Създава се атмосфера, която те предразполага да свириш добре. Имах предоставено време за записи, свързани с проекта, направих ги много бързо, а след това записах доста пиеси, подготвени от мен преди това. Лионел Мартен – саксофонист, когото в България добре познават, тъй като сме гостували заедно няколко пъти, подбра какво да включим в албума, той е музикален директор на продукцията.

Марио Станчев представя музиката от Música sin fin на концерти в Европа, някои от които са организирани от частни меценати. Отзивите са много добри. Почти винаги включва и джаз пиеси в програмите и вижда, че публиката приема много добре. В последно време Марио активно работи и с едно френско издателство. Преди няколко години то публикува негови пиеси, написани с педагогическа цел, а наскоро започна да отпечатва написани по различно време композиции за флейта, пиано, малки и големи състави и т.н. Разбира се, все така обожавам да свиря джаз и продължавам да го правя – казва още Марио Станчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05