Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вето на президента върху новото финансиране на партиите свежда нагласите до само „за“ и „против“

Снимка: архив

Отлагателно вето, наложено от президента Румен Радев върху неотдавнашните промени в модела за финансиране на партиите,  изправи  парламентарните сили пред изпитанието да потвърдят или отстъпят от досегашните си позиции по въпроса. Още преди дебатът на ветото да влезе в дневния ред на парламента е ясно, че този път вот „въздържал се“ няма да има.

В мотивите за ветото президентът не оспорва драстичното свиване на държавните субсидии за партиите от 11 на 1 лев,  а разрешаването на финансиране от юридически лица и еднолични търговци. Според държавния глава, такова финансиране прави политическите формации зависими, създава благоприятна среда за корупция и подменя установен по конституция модел без самата конституция да е променяна.

От управляващата партия ГЕРБ обявиха лаконично, че депутатите й ще гласуват срещу ветото. ДПС оспори съображенията на президента с аргумента, че приетият нов модел за финансиране фактически е действал до 2005г. без да е определян като противоконституционен. Движението обаче смята, че държавният глава е в правото си да изразява собствено отношение по въпроса. Против ветото е и Националният фронт за спасение на България, обяви лидерът му Валери Симеонов. Според същия, приемане на ветото би лишило малките партии от възможност за финансиране осъждайки ги така на „бавна смърт“. Освен това Симеонов е несъгласен с твърдението на президента, че финансирането на партиите от частни лица ги прави зависими. От ВМРО обявиха, че ще подкрепят ветото на президента, но  изразиха и съжаление, че той не е оспорил също драстичното орязване на държавните субсидии от 11 на 1 лев за спечелен глас. Според ВМРО това орязване показва желание политическата система в страната да бъде доведена до „труднопрогнозируем вид“. БСП остава твърдо на позицията „против“ и ще подкрепи ветото на президента.

Предварителните политически изявления по темата очертават необичайна картина. В началото на юли „за“ промените гласуваха само депутатите на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля". БСП гласува „против“, а НФСБ и ВМРО „въздържал се“. Две седмици по-късно се вижда, че по отношение на президентското вето гласове „въздържал се“ няма да има – НФСБ ще е „против“, а ВМРО „за“. На фона на разногласията в коалицията Обединени патриоти, в която тези две сили са партньори заедно с партия „Атака“, разнопосочно гласуване на НФСБ и ВМРО е необичайно. Още по-необичайно обаче би било да видим НФСБ да гласува еднозначно с партия „Атака“, с която е в напрегнати отношения.

В навечерието на лятната ваканция очерталите се различия между политическите сили по отношение на президентското вето едва ли ще предизвикат особени напрежения. Тези напрежения обаче ще се усетят със сигурност към втората половина на септември, когато новият политически сезон ще започне с кампания за местните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51