Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата надежда в тениса на маса – Цветелина Георгиева от клуб „Юнак“, Ардино

Спортният клуб по тенис на маса „Юнак“ в Ардино, област Кърджали, е сформиран през далечната 1961 година. През 1992 година ръководството на клуба учредява Международен турнир в чест на един от първите състезатели, впоследствие и треньор Тургут Адемов-Джофи. През август се състоя 14-тото му издание. От разказа на Бейхан Емин, настоящ треньор по тенис на маса в клуб „Юнак“, разбираме, че в Ардино има дългогодишна традиция в този спорт. Сякаш естествено се получава предаването на традицията и успехите от поколение на поколение. Бейхан Емин е започнал да тренира в клуба, когато самият той е бил дете, а сега подготвя деца и младежи за международни състезания и турнири по тенис на маса.

В момента в клуба има 15 картотекирани състезатели. Също така има и нова подготвителна група с близо 20 деца.

Това е индивидуален спорт. Доста труден спорт е. Изисква се персонална работа с всяко едно дете, обяснява треньорът Бейхан Емин. За да има високи резултати, един треньор може да се занимава максимум с 10 или 12 деца. При нас тренировките са всеки ден. Даже тренираме и през уикенда, в зависимост от програмата, какви състезания имаме. Заниманията са минимум по час-час и половина при подготвителната група, а за по-големите - по два часа всеки ден.

Цветелина Георгиева е едно от децата, които тренират в клуб „Юнак“. Тя е на 14 години, започва да се занимава с тенис на маса преди шест години. В началото започва като извънучилищно занимание, хоби. Но с течение на времето Цветелина „се запалва“ по този спорт и така продължава до днес.

Относно тренировките и как успява да ги съвместява с училището младата спортистка споделя:

Малко трудно става, но все пак успявам. Например, сутрин отивам на училище, към два часа свършвам. След това отивам на тренировка в три и свършвам горе-долу към пет часа. След това се прибирам и пиша домашни… А преди важни състезания, когато се върна от училище отивам в залата. Тренираме от три до пет. След това си вземаме учебниците в залата, пишем си домашните там и правим още една тренировка.

Трудът и постоянството на Цветелина, бързо дават своите резултати. Благодарение на таланта и упоритата си работа тя става част от Националния отбор на кадетките по тенис на маса, през 2017 година е отличена за „Спортист на годината“ в Ардино, участва в много национални и международни турнири. През май, тази година, стана републиканска шампионка по тенис на маса за младежи до 15 години, на Балканиадата по тенис на маса за младежи през юни спечели бронзов медал, а през август завоюва първо място на Международния турнир по тенис на маса, проведен в Ардино. Последната голяма победа на Цветелина беше в началото на септември, когато тя спечели златен медал на Международния турнир по тенис на маса „Млади надежди“ във Варна, представяйки се отлично, без нито една допусната загуба.

Там тя успя да надделее възпитаничката на румънската школа, които са водеща школа в момента в Европа по тенис на маса, а миналата година бяха европейски шампионки, уточнява треньорът ѝ Бейхан Емин. Макар в такава силна конкуренция, Цветелина показа характер и успя да спечели титлата в този международен турнир.

Емоциите от състезанията са силни, но в съзнанието на Цветелина се е запечатало едно европейско първенство в Чехия, където печели след оспорван двубой: Играхме дузпи и свършихме накрая 23:21. Иска се много – да имаш психика и да се събереш в трудните моменти, за да постигнеш целта. За мен това беше един от най-важните мачове.

Спортът сближава хората, дисциплинира, кара човек да се чувства отговорен, казва Цветелина и пожелава на тези, които вече тренират, да продължават с усърдие, а на онези, които не са започнали – да се захванат с тренировки.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03