Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България срещу футболното хулиганство

Снимка: БГНЕС

Тази седмица българският парламент денонсира Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и ратифицира новата Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия. Новата конвенция съдържа напълно нови и по-ясни цели, насочени към осигуряването на сигурна, безопасна и гостоприемна среда при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия, а не единствено и само за контрол на насилието. В нея са залегнали и мерки за противодействие на значително по-широк кръг рискове като природни бедствия, терористични атаки, слабости на спортната инфраструктура и др.

България беше една от първите страни, подписали тази конвенция през 2016 г.  Сега тя стана и една от първите 11, които са я ратифицирали.
Законопроектът за ратификация беше приет с пълен консенсус от всички парламентарно представени политически партии, което е рядко за този парламент явление.

Съставена е работна група за подготвяне на изцяло нов Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. В групата участват депутати от всички парламентарно представени партии и експерти от Министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи. Силно впечатление прави, че новата законодателна регламентация съвпада с момент, в който МВР отчита успехи в борбата срещу футболното хулиганство. В значителна степен за това са допринесли въведени преди година нови законови мерки срещу това явление като санкциониране на нарушителите с  полагането на общественополезен труд, глоба в размер до 500 евро за псуване на спортни срещи и т.н. Статистиката отчита почти двойно намаляване на случаите на използване на пиротехника на спортни събития. Почти два пъти е увеличението и на броя на наложените принудителни административни мерки.

В този контекст може да се каже, че поредните усилия за актуализиране на законодателството са насочени не толкова към промяна, а към оптимизация на мерките за безопасност при спортни мероприятия и вместването им в една нова международна юридическа рамка. Едно от предимствата, които дава ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на спортни събития е това, че от 2020 г. нататък България няма да е само наблюдател, а пряк участник във взимането на решения в тази сфера.

Още от категорията

„3100 мили: Себенадминаване“

„Много енергия хаби нашето общество в стремежа да се противопоставяме един на друг. Бих призовал всички хора да бъдат по-смирени, съобразявайки се с чуждото мнение. Противопоставянето по никакъв начин не ни помага да сме психологически..

публикувано на 05.05.20 в 10:30

Скиори с национални носии се спуснаха по склоновете на връх Снежанка

Празнично шествие от над 1000 скиори и сноубордисти, облечени с носии, се спусна днес от връх Снежанка в Пампорово. То се организира за четвърта поредна година в зимния курорт в планината Родопи на 3 март. Скиорското шествие бе предвождано от 25-..

публикувано на 03.03.20 в 14:14

Световните шампионки от мажоретен състав “Мистерия”

Ако един-единствен човек докосне душата ти, той разгаря жар, която те превръща от мечтател в творец. Именно това се случило с двайсетина момичета в родния им Пазарджик. Един ден в живота им влязла треньорка – запалила тя тлеещите въглени и малките..

публикувано на 20.02.20 в 11:30