Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България срещу футболното хулиганство

Снимка: БГНЕС

Тази седмица българският парламент денонсира Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и ратифицира новата Конвенция на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на футболни мачове и други спортни мероприятия. Новата конвенция съдържа напълно нови и по-ясни цели, насочени към осигуряването на сигурна, безопасна и гостоприемна среда при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия, а не единствено и само за контрол на насилието. В нея са залегнали и мерки за противодействие на значително по-широк кръг рискове като природни бедствия, терористични атаки, слабости на спортната инфраструктура и др.

България беше една от първите страни, подписали тази конвенция през 2016 г.  Сега тя стана и една от първите 11, които са я ратифицирали.
Законопроектът за ратификация беше приет с пълен консенсус от всички парламентарно представени политически партии, което е рядко за този парламент явление.

Съставена е работна група за подготвяне на изцяло нов Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. В групата участват депутати от всички парламентарно представени партии и експерти от Министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи. Силно впечатление прави, че новата законодателна регламентация съвпада с момент, в който МВР отчита успехи в борбата срещу футболното хулиганство. В значителна степен за това са допринесли въведени преди година нови законови мерки срещу това явление като санкциониране на нарушителите с  полагането на общественополезен труд, глоба в размер до 500 евро за псуване на спортни срещи и т.н. Статистиката отчита почти двойно намаляване на случаите на използване на пиротехника на спортни събития. Почти два пъти е увеличението и на броя на наложените принудителни административни мерки.

В този контекст може да се каже, че поредните усилия за актуализиране на законодателството са насочени не толкова към промяна, а към оптимизация на мерките за безопасност при спортни мероприятия и вместването им в една нова международна юридическа рамка. Едно от предимствата, които дава ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход към безопасност, сигурност и обслужване по време на спортни събития е това, че от 2020 г. нататък България няма да е само наблюдател, а пряк участник във взимането на решения в тази сфера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40