Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на най-българското ястие е в село Смилян

Димяща купичка с най-българската вкусотия ще събере на празник в Родопите любителите на смилянския боб. И дори да надойдат гости от цялата страна, за всекиго ще има порция от топящия се на небцето специалитет с дъх на джоджен и горещо масло.

Топовен гръм ще открие на 19 октомври Празника на смилянския фасул в едноименното село, разположено на двата бряга на река Арда. В духа на празненството салютът ще бъде даден от автентично оръдие – „Фасулено топче”. То е реплика на легендарното „Черешово топче” – малко оръдие от черешово дърво, изобретено от борците за свобода на България през 1876.



Наричаме топчето „фасулено” не защото гърми с фасул, а заради двете „бобени зърна“ вместо колела – разказва Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. Асен Златаров”. − Ние си имаме вече отработена традиция и специален човек, който подготвя взрива, тъй като се стреля с барут. Фасуленото топче се изнася на ръце на площадката пред читалището, където се разполага откритата сцена, запалва се и така се дава началото на празника.

Празникът на смилянския фасул се провежда всяка година към края на октомври, когато жителите на селото вече са прибрали реколтата си. Тогава те могат с отпусната душа да се повеселят и да вкусят от продуктите, отгледани с техните ръце. На тържеството ще бъде представено изложение на производителите. Те ще се състезават за най-атрактивно аранжиран щанд − не само със смилянски боб, но и с характерните за района мед, сушени билки, картофи, млечни изделия, мариновани продукти от диворастящи гъби.

Предвидена е също така музикално-хумористична програма с участието на гости и местни състави към читалището, училището и детската градина. И още: планинско бягане „Смилянски фасул”, „Игри на фасула” и конкурс за пано, в който децата ще изложат своите рисунки от зърната на същия този фасул.

Имаме едно пано в етнографската сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици”, което детето е направило от пяна – сложило е голяма тенджера с надпис „Марс” и е добавило „Храна за космонавти” – продължава разказа си Илия Годев, добавяйки с усмивка, че е спорно дали бобът е храна за космонавти или пък гориво за ракетни двигатели /поради отделянето на чревни газове, което иначе е доста здравословно – б.а./. – Срещат се много различни и уникални хрумвания, тъй като детското въображение няма граници. Разбира се, сложността на изработката нерядко пада върху семействата – родители, баби, дядовци, но хубавото на този конкурс е, че дава възможност на представителите на поколенията в една фамилия да прекарат време заедно, докато подготвят паното.

На тържеството си село Смилян очаква минимум 4 хиляди гости, колкото са дошли през миналата година. Тогава всички били нагостени с ястия, приготвени от общо 300 кг фасул. Разбира се, смилянчани и този път ще раздават курбан за здраве и боб чорба с неповторим вкус, подхранван от магията на празника.

Тази разновидност на фасула се отличава с по-високо съдържание на растителни протеини, а като вкусови качества − с плътност и масленост на структурата на зърното, вместо с обичайната сипкавост, характерна за другите видове боб – обяснява Илия Годев. – Продуктът се отглежда изключително в домакинствата, а не като индустриална култура. Всяко семейство в селото си засажда боб предимно за собствени нужди, въпреки че с повишаването на пазарния интерес вече имаме и по-големи площи. Най-голямата от тях е 2,5 декара фасул.

За да разкрие душата си, на смилянския боб му трябват само две неща – джоджен и разтопено масло, което се прибавя в последния момент. Ако не вярвате, отскочете на празника в село Смилян, за да опитате от виртуозно сготвената боб чорба, а пък ако ви провърви – и да научите други тайни за съвършеното приготвяне на най-българското ястие.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05