Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Терзиев с амбиция за пробив в световния тенис

17-годишната ни млада тенис надежда Симеон Терзиев се е прицелил във върховете на световния тенис и работи усилено, за да ги достигне. До момента той дава сериозна заявка за успешна кариера – още при първото му участие на ITF турнир за мъже този месец си извоюва среброто, а през юли безапелационно грабна титлата на турнир на Международната тенис федерация в Тимишоара, Румъния. Все по-доброто му представяне го приближава до една от големите му мечти – участие в турнир от Големия шлем:

Много пъти съм бил републикански шампион и вицешампион на сингъл и на двойки. Тази година успях да спечеля две титли и да играя три финала на сингъл на международни турнири от ITFза младежи до 18 години. Спечелих и няколко турнира на двойки, които ми помогнаха да се изкача в световната ранглиста за юноши. Догодина ще играя на Големите шлемове в Австралия, Франция, Англия и САЩ. Турнирът, на който се надявам да се класирам, и очаквам с най-голям интерес, е Уимбълдън, тъй като той е на настилка, на която до момента не съм играл – истинска трева. Това ще е много интересно за мен.

Симеон Терзиев се занимава активно с тенис от 6-годишен и има над 60 купи от турнири в България и чужбина. Благодарение на борбеността и зрялата си игра е побеждавал играчи с висок статус. В момента младият българин е 135-и в световната ранглиста за младежи. Хората, на които разчита и винаги следва съветите им са тримата му треньори – Григор Костов, Кирил Симеонов и Алекс Мартински.

Моята майка ме записа на уроци по тенис още в детската градина. Натрупах опит и решихме да участвам на няколко турнира. С течение на времето докато побеждавах осъзнах, че тенисът ще е част от моя живот. Любимите ми тенисисти са Гаел Монфис и Новак Джокович. Станах фен на Монфис след негов демонстративен мач с Григор Димитров. Тогава той ме покани да поиграя няколко минути с него на корта и за мен това беше много специален момент. Също така той е много различен от останалите играчи и всички се възхищават от изпълненията му на корта. Претърпява много контузии и въпреки това остава един от най-добрите в тениса. А Джокович харесвам от малък, защото е много борбен, показва емоции на корта и въпреки това успява да се контролира и да е дългогодишен номер едно. Джокович безспорно е моят идол. Мечтата ми е да играя срещу него и да го победя.

Терзиев осъзнава, че тенисът изисква голяма отдаденост и жертви – една от които е свързана с образованието - въпреки отличния си успех, тази учебна година се наложило да премине към индивидуална форма на обучение, за да си осигури оптимално време за тренировки. Той не крие, че е срещал трудности, но вярата в себе си и големите мечти му помагат смело да продължава напред:

Беше прекалено натоварено да ходя на училище, след което да тренирам упорито, а после да пиша домашни и да се подготвям за контролни. Затова предприех тази стъпка – за да тренирам повече за турнирите и да постигна ниво на игра, което да ми позволи да съм един от най-добрите в този спорт. Никога няма да забравя два мои мача. Единият е когато бях на 12 години и победих със 7:6, 6:7, 7:6, като срещата продължи четири часа и половина. Другият ми труден мач беше тази година, когато се класирах на финала в Тимишоара в Румъния. Имах голямо желание да спечеля, но трябваше да се контролирам и да остана спокоен, и се радвам, че успях да го направя и да победя.

До края на годината на Симеон Терзиев му предстоят още два турнира категория ITF J2, които ще се проведат в Израел, както и подготовка за участие в Аустрелиън Оупън. Основната му цел е класиране сред първите 50 в световната ранглиста догодина. Това би било предпоставка за участието му в мъжки турнири и реален преход от юношеския към мъжкия тенис.

От малък искам да стана професионален тенисист. Знам, че ще има много трудности, но има и много наслада от победите.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40