Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен празник в НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Снимка: архив

През 2018 г., за пръв път в близо 100-годишната история на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, бяха въведени фолклорни специалности. Преподаватели са известни имена, които с огромен ентусиазъм и любов градят основата, върху която „ще стъпят“ бъдещите професионалисти. Трима от тях разказват за отговорността и трудностите да си пръв, както и за предстоящия концерт на техните студенти. Събитието е на 29 ноември, в голямата концертна зала на Академията.


Всички програми и учебни планове създаваме ние, благодарение на своите знания и практика. Вярвам, че направеното от нас дълги години ще води талантливите студенти, посветили се на народната музика. На предстоящия концерт нашите инструменталисти ще изпълнят прекрасни пиеси от именити композитори. А камерният състав ще изсвири „Балканджийско хоро” на Коста Колев и „Марудово хоро“ от Николай Георгиев − казва Димитър Христов, диригент на ОНМ на БНР, преподавател по тамбура, дирижиране на народен оркестър и ръководител на инструменталния камерен състав на Академията.

Негови колеги в отделните специалности са гайдарят Петьо Костадинов, гъдуларката Христина Белева и кавалджията Недялко Недялков (солисти на ОНМ на БНР). Ето и какво сподели Нели Андреева − дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, концертиращ изпълнител в авторски проекти и преподавател по народно пеене:


Разбира се, че е трудно, но в същото време е много вълнуващо. Всяко ново начало дава нови надежди и перспективи, а аз мога да се похваля с един страхотен клас. Момичетата са прекрасни солистки, работят активно, за да изградят репертоара си. Благодарна съм, че имам шанса да работя с толкова талантливи бъдещи колеги. Надявам се и вярвам, че студентите, които участват в концерта, ще защитят това хубаво начало и възможността да сме заедно в името на любимата ни музика.

Какво мисли „другата страна“? Марина Маринова, студентка във втори курс, следва едновременно цигулка и фолклорно пеене. Според нея:


Класиката е основа, която всеки музикант трябва да получи, а фолклорът дава несравнимо усещане за свобода. Двете заедно могат само да обогатят един артист. Миналата година, на първия ни концерт, облечена в народна носия изпълних безмензурна песен, акомпанирайки си сама на цигулка. Това събуди интерес у студентите и от двете специалности. Сега също ще има изненада за колегите.

Ваня Монева, диригент на световноизвестния хор, който носи нейното име, преподава дирижиране на народен хор и ръководи вокалните камерни ансамбли.


За мен е голямо удоволствие − казва тя. − Младите хора са бъдещето и държа да им дам достатъчно познания, за да открият себе си, да намерят пътя си. Иска ми се да изградя у тях увереност и стремеж да бъдат честни към музиката, отговорни и отдадени. Реших да започна с произведения на наши утвърдени композитори от близкото минало, създали неповторими произведения − Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Вълев, Стефан Кънев, Коста Колев и др. След това ще се развиваме и с по-нови произведения. Според мен е проява на смелост от страна на младите, отдадени на българския фолклор, да изберат обучението в Академията. Ние не сме в отделен факултет, специалностите са част от съответните катедри, студентите изучават всички предмети, включени в програмата на класическите инструменталисти и вокалисти. За предстоящия концерт съм подбрала пъстра програма с образци от всички фолклорни области на България, за да представим умението на младите певици да музицират ансамблово. Разбира се, ще има солови песни в съпровод на студентите инструменталисти, общи изпълнения на камерните формации, а кулминацията ще бъде изпълнение на всички певици и целия оркестър. Убедена съм, че ще поднесем истински музикален празник на нашата публика и на Академията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30