Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският шампион Ергюнал Сабри: Боксът е изкуство

Снимка: Радио Кърджали

Ергюнал Сабри-Оги спечели купа и златен медал за България на мемориалния турнир "Живорад Райшич- Райша", проведен в сръбския град Шабац. В турнира, на 23-24 ноември, той се състезава за Националния отбор по бокс.

Участваха само балканските страни – Сърбия, Хърватия, Македония, и ми се падна за съперник най-добрият състезател на домакините, сърбинът Омер Аметович. Успях да го преодолея. Самият мач беше, така да се каже, голяма атракция, защото противникът ми беше роден в град Шабац и цялата публика беше на негова страна. Но аз съм много доволен от себе си, разказва за турнира Ергюнал Сабри.

18-годишният боксьор учи в езиковата гимназия „Христо Ботев“ в град Кърджали. Вече е постигнал и забележителни успехи в любимия си спорт – двукратен европейски шампион за 2019 /при юноши и при мъже/, 11 пъти шампион на България и двукратен спортист на годината на гр. Кърджали.

По бокса Ергюнал се запалил случайно. На 11 годишна възраст – както и самият той се изразява – бил на тренировки по футбол и разбрал, че в Кърджали има турнир по бокс. Изгледал го, и след края на турнира взел решение да се запише на тренировки в клуб „Арда бокс“, където се запознава и с първия си треньор Стоян Узунов.

Ергюнал с треньора си Стоян Узунов.
Видях, че има талант в това дете. Започнахме сериозни тренировки. След две години тренировки още не беше спечелил нито един медал, но аз виждах в него потенциала, който той има, –
разказва наставникът Стоян Узунов и си спомня случка от 2013 година: – Имаме традиция, всички изявени боксьори да ги снимаме индивидуално с медалите, които са спечелили. Исках да снимам и Ергюнал. Когато правехме календара той ме попита: „Треньоре, аз нямам медали, защо ме снимаш за индивидуална снимка? Какво ще пишем отдолу? Аз нищо не съм постигнал.“ Казах му: Моето момче, ще пишем „Проект олимпийски шампион.“

Макар че това, което до момента е постигнал не е никак малко, аз вярвам, че истинските успехи на Ергюнал предстоят. Не само, че има потенциал, той има дисциплина, която в бокса много рядко се среща. Вярвам, че рано или късно ще постигне страхотни успехи в бокса. В България той не е имал загуба нито при мъже, нито при младежи.

Стоян Узунов в момента е единственият треньор и председател на „Арда бокс“. Надява се след време Ергюнал да го наследи и като треньор. 

Тренировките на „бъдещия олимпийски шампион“ са всеки делник по час и половина. Но отделно след училище Ергюнал  прави и една индивидуална тренировка, например бягане. Така общото време, което отделя за спортна подготовка става четири часа дневно. Какво му дава спортът, освен тръпката от победите и наградите?

Като цяло всичко, все пак спортът учи на възпитание, казва Ергюнал. Какво ли не ми е давал досега спортът – емоции, нови приятели. Всичко.

След 12-ти клас Ергюнал отново смята да съчетае учене, кариера и спорт. А относно тънкостите на тази дисциплина, младият талант споделя:

Боксът не е да се качиш на ринга и да се биеш. Боксът е едно изкуство. Гледаш да покажеш нови движения, удари, но не е като уличен бой. Боксът си има правила, точкувания...

Що се отнася до боксьорите, които приема като пример в живота и кариерата си, Ергюнал Сабри изброява:

Старите български боксьори Ивайло Маринов, Серафим Тодоров, Даниел Петров, и още Петър Лесов, Георги Костадинов – това са едни от най-добрите боксьори като цяло в българския бокс.

Снимки: Радио Кърджали



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25