Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за промяна

Младежи от Шумен подобряват градската среда

Михаел Върбанов, Тодор Кесаровски, Петър Бодуров и Емил Личев

Емил Личев и Петър Бодуров са млади, активни и амбициозни хора. Свързват ги много неща, но най-главните са оптимизъм и вяра, че промяната започва от самия човек. Осъзнали силата и красотата на тази промяна, младежите от Шумен започват да действат, за да може в града им да се случи положителна промяна.



Сред идеите, по които са работили заедно са „Младежка сфера“, Младежки стрийт арт фестивал „Шумен и буден“, „Recycle Art”.



Все проекти, насочени към подобряване на градската среда и насърчаване на младежката активност. Повод да се свържем с тях беше последната им реализация – проекта „Библиотека в дървото“, в един от централните паркове на града, чието откриване беше на 8 декември.



Искаме да живеем в по-красив град, с по-интересни забележителности, затова решихме да превърнем това дърво в нещо полезно за хората
– споделя Емил Личев.

Младежите виждат едно старо дърво, за което разбират, че Общината планира да го отсече. Веднага им идва вдъхновението – да го превърнат в библиотека. Още един начин да приложат знанията, уменията и ресурсите си в полза на своя град и съгражданите си. Свързват се с Общинския младежки съвет, правят конкретна визуализация и представят идеята на председателя Петър Бодуров. Така, стъпка по стъпка, извървяват пътя към преобразяването на старото дърво в малка еко библиотека.

Емил Личев се занимава с интериорен дизайн, а Петър Бодуров по професия е икономист и финансист, освен това е председател на Общинския младежки съвет гр. Шумен и фондация „Подобри“.


Това е млада организация. Целта ни е да работим в няколко направления. Намеса в градската среда и гражданска активност, т.е. да работим с доброволци, да популяризираме доброволчеството като цел, за да може повече млади хора да уплътняват времето си по смислен начин, помагайки и преобразявайки обществото около себе си – обяснява Петър Бодуров.

Но докато Емил, Петър и доброволците се стараят да подобрят средата, в която живеят, има и други хора, които мислят различно. Например вандалите, които няколко пъти са разрушили част от „Младежката сфера“ – пространство за артистични изяви в един от парковете на града. Има и песимисти – като таксиметровия шофьор, с когото разговарях относно „Библиотеката в дървото“ – които подкрепят младежите, но са огорчени да гледат как красивото се руши, и то нарочно.



Но: Кое е по-добре? Да има нещо или да няма нищо. Нашата философия е да направим нещо, да се постараем то да изглежда максимално добре и да измислим как на първо време да се опазва – казва Петър Бодуров и още:

Очакванията ни се базират на целите и проектите, които сме предвидили за 2020 година. Моята философия е, че това, което се случва с моя живот и до някаква степен с обществото, зависи от мен. Ако аз съм активен, предложа и реализирам някакви идеи, които да се възприемат от други хора, то аз по някакъв скромен начин мога да влияя върху средата.

В химна на гр. Шумен се пее „От тука започва България… Обаче в тази наша България в момента се казва, че младежите я напускат. Това, което аз виждам от мои познати и приятели е, че много млади хора започват да се връщат в България. Този тренд, при който на всяка цена младите се стремят да отидат да живеят в чужбина, да избягат от България, вече понамаля – споделя впечатленията си Петър.



А колкото до Шумен, той е оптимистичен в прогнозите си. Казва, че има едно движение на млади хора, които завършват училище и тръгват да учат в други градове или държави. Но когато дойде време да създават семейства, дали заради близките си или заради по-чистия въздух, те се връщат обратно в родния град. А това оказва благоприятно влияние и върху икономиката на региона.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38