Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биатлонистът Владимир Илиев стана българският спортист № 1 на годината

Снимка: БГНЕС

Владимир Илиев е българският спортист на годината. Той оглави класацията на най-добрите ни атлети благодарение на историческия сребърен медал, който спечели за родния биатлон на световния шампионат в Йостерсунд, (Швеция) в дисциплината 20 км. индивидуален старт. Подгласници на 32-годишния биатлонист станаха спринтьорката Ивет Лалова и звездата на световния тенис Григор Димитров.



Благодаря на всички журналисти, гласували за мен, на спортното министерство, на Федерацията по биатлон, на българската армия, на моите родители, на моя екип и на всички, които са помагали за успехите ми през годината. Пожелавам ви весели празници и бъдете живи и здрави, каза във видеообръщение Владимир Илиев, който се намира във Франция на състезания за Световната купа по биатлон и преди броени дни получи и спортния “Икар“ – награда на Фондация „Български спорт“.

Най-бързата българка Ивет Лалова освен второто си място в класацията на журналистите, спечели и наградата на публиката. Спринтьорката изпраща една от най-успешните си години в леката атлетика, след като на световното първенство в Доха зае седмо място в бягането на 200 м., извоюва по две победи на 100 и 200 метра на европейското отборно състезание и на балканския шампионат и спечели две квоти за участие в петата си поред олимпиада.



За мен е огромно удоволствие за осми път да бъда в тази класация и да направя най-доброто си класиране – и то в години, в които все по-често ме питат няма ли да се отказвам – каза лекоатлетката. – Ще споделя и една история – преди повече от 20 г. именно в тази зала за първи път станах свидетел на републиканско първенство и обичта, започнала тогава в мен, ме доведе и днес тук при вас.

Тенисистът Григор Димитров завършва годината на 20-о място в класацията на АТР. На Откритото първенство на Съединените щати той достигна до полуфиналите, побеждавайки един от най-класните си съперници – Роджър Федерер. След неуспешния полусезон, българинът се завърна в елита, демонстрирайки форма от времето, когато заемаше трето място в света. Григор Димитров затвърди отличното си представяне и на мастърса в Париж, където отново игра на полуфинал.



Съжалявам, че не мога да присъствам тази вечер на награждаването, но ви благодаря за изключителната подкрепа през всичките тези години – заяви във видеообръщение Григор Димитров. – Пожелавам на всички спортисти да продължим да радваме България и да бъдем още по-силни през 2020 г.

За най-добър атлет с увреждане беше провъзгласен световният шампион по лека атлетика Християн Стоянов.



Десетката на най-изявените през 2019 година български спортисти допълниха Божидар Андреев (вдигане на тежести), Тайбе Юсеин (борба), Алберт Попов (ски), Радослав Панталеев (бокс), Кубрат Пулев(бокс), Мария Оряшкова (самбо) и Боряна Калейн (художествена гимнастика).

Наградите за най-добър отбор и треньор на годината отидоха в художествената гимнастика. Златните ни момичета Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха приза за трета поредна година. През годината те извоюваха сребърен и бронзов медал на световното първенство в Баку и се окичиха с множество медали от световни купи, включително и златен в София.



Предстои ни най-отговорната година в спортните ни кариери – каза капитанката на отбора Симона Дянкова. - Пожелаваме си догодина да стоим отново тук с тази награда в ръце - като спортисти, които са постигнали своята мечта, и са направи така, че България да се гордее с тях.

Треньор номер едно Весела Димитрова пък пожела на своите състезателки да постигнат много успехи през олимпийската година.



Най-вече искам да благодаря на моите деца, както ги наричам, че бяха изключително всеотдайни в тренировките си, трудиха се много и постигнаха изключителни успехи – каза още тя. - Деца, обичам ви!

Изпращаме една добра година за българския спорт, която ще запомним с пробива в мъжкия биатлон, със завръщането на българските щанги на световния връх, с доказването, че българският бокс отново е световна сила, както и че художествената ни гимнастика и женската ни борба имат световни школи, обобщи успехите на атлетите спортният министър Красен Кралев, пожелавайки им да заемат мястото, което заслужават според своите труд и талант, на олимпиадата в Токио.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03