Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови надежди за българския спорт през олимпийската 2020 година

Остават броени дни до началото на третите Зимни младежки олимпийски игри в Лозана

Снимката е предоставена от Посолството на Швейцария в София

Новата година винаги идва с надежди за здраве, щастие и успехи, но за българския спорт 2020-а е от особено важно значение, защото ще протече под знака на Олимпийските игри. Подготовката за Летните олимпийски игри, които започват в Японияв края на юли, вече тече и квотите на българските спортисти продължават да се трупат. Но преди Токио 2020, вниманието на почитателите на спорта е насочено към третите Зимни младежки олимпийски игри, които ще се проведат в Лозана, Швейцария от 9-ти до 22 януари.

На емоционално събитие в София няколко дни преди Рождество Христово, посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пожелаха успех на състезателите и припомниха за дългогодишната връзка между България и Швейцария в областта на спорта.



На събитието присъстваха изаместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, председателят на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, дипломати, политици и известни спортисти.

Посланик Коен припомни за живота на Луи Айер – „Швейцарецът с българско сърце“, който през 1894 г., заедно с няколко швейцарски учители по гимнастика, поставя основите на физическото възпитание в България. Исторически факт е и че България е една от малкото страни, които участва на първата модерна олимпиада през 1896-а, представена от швейцареца Шарл Шампо. Посланик Коен сподели радостта си от това, че стои до Стефка Костадинова, чийто световен рекорд от 209 см. на висок скок при жените, поставен през 1987, остава недостижим и до днес и добави, че игрите в Лозана са форум, обединяващ спортни постижения, олимпийски дух, култура, образование и празнична младежка атмосфера.

Зимните младежки олимпийски игри стартират в Лозана на 9-ти януари, 2020. Градът домакин е и дом на Международния олимпийски комитет, което означава, че игрите са си у дома. Ще участват 1880 атлети на възраст между 15 и 18 години. Швейцария има за цел да проведе игрите в чиста и здравословна среда, която е неотменна част от устойчивото развитие и просперитет. Затова и Лозана 2020 ще протече в този дух, каза още швейцарският посланик и подари на Стефка Костадинова официалния талисман на игрите – Йодли, като пожела той да носи много късмет на българските спортисти.

Олимпийското приятелство между България и Швейцария продължава и днес и едно от лицата му е швейцарецът Рето Зайлер, капитан на българския национален отбор по кърлинг. Под негово ръководство отборът за първи път в историята си спечели сребърен медал на Европейско първенство и през 2019-а се издигна до група Б. Зайлер вдъхна кураж на младежите с мотивиращата си реч.

Мисията на Луи Айер в тази красива страна е била успешна, защото той не само е донесъл знание за физическото възпитание в България. Страстта му за спорт е това, което е запалило последователите му в цялата страна. Страстта за спорт означава вдъхновение, което се предава на младежите. Страстта за спорт означава подкрепа за атлетите и организиране на събития. Страстта за спорт прескача граници и свързва хората. Когато представяте България на игрите, направете го, следвайки примера на Луи Айер – с цялото си сърце и душа, и с истинска страст. 

Участието на младите спортисти на игрите в олимпийската столица на света ще бъде незаменимо преживяване за тях, както и за зрителите, които ще почувстват ентусиазма на новото поколение световни звезди. Председателят на БОК Стефка Костадинова напомни на атлетите, че Олимпийските игри са каймакът на спортната кариера и им пожела добро представяне.


Този нов проект на МОК набира страхотна сила и дава възможност на всички спортисти да покажат своя талант в конкуренция с връстниците си. Българският олимпийски комитет също осъществява подобни проекти със своите зимни и летни младежки олимпийски фестивали. В Лозана ще участват 18 български млади атлети, които ще се състезават в 8 вида спорт. В тези трети игри делегацията ни ще бъде по-голяма с 6 спортисти, което е за поздравление. Благодарение на държавата и Министерството на спорта, атлетите получиха възможност за нормална подготовка и се надявам новата година да бъде по-успешна и щастлива за всички нас.

Легендарната лекоатлетка Стефка Костадинова пожела повече медали на спортистите и повече поводи за радост на целия български народ през олимпийската 2020 година

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37