Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският тенис отбор отпадна, но роди нови звезди в Сидни

Българският отбор на ATP Cup в Сидни (от ляво на дясно): Григор Димитров, Александър Лазаров, Димитър Кузманов, Александър Донски и Адриан Андреев
Снимка: Jaimi Chisholm/Getty Images

Великите личности не просто извикват възторг с брилянтните си изпълнения, но вдъхновяват, вдъхват страст и дават криле. Четири български момчета, сплотени около своя капитан, за броени дни се превърнаха в отбор, който смело излиза на бойното поле, печели битки и храни ненаситността си за победи. “Всяка мечта започва с вяра”, казва тенисистът Григор Димитров, докато раздава от вярата си – в съотборниците, в триумфа, в общото им бъдеще.

Григор Димитров не успя да класира българския тим на четвъртфиналите в отборния турнир на ATP Cup в Сидни, ала извоюва най-ценната победа – сплоти в едно представителите на нация от индивидуалисти. В първото издание на състезанието и с участието на 24 нации, сънародниците ни постигнаха неочаквани победи и се подкрепяха като истински отбор. Но както в живота имаме добри и лоши дни, в най-решаващия момент късметът изневери на играещия ни капитан и той не успя да спечели мачовете си на сингъл и на двойки. Така, губейки с две на една победи от Белгия, българските момчета отложиха мечтата си да се наредят сред осемте най-добри отбора в света.

“България подчини Великобритания в изумителна тенис драма”, избухнаха журналистите след първата победа на нашия отбор. В решителния мач на двойки до най-класния български тенисист застана 22-годишният Александър Лазаров – плахо момче, което излезе на корта с идеята “да не стане за срам”, а си тръгна като новоизгряла звезда. Именно по-малко опитният атлет завърши последната точка в мача, превръщайки се в героя на българския отбор. Стори го срещу обигран тандем, в който влизаше седемкратният носител на титли на двойки от Големия шлем Джейми Мъри.

Снимка: @ATPCup

Звездата изгря и за още един български тенисист. Двайсет и шест годишният Димитър Кузманов спечели престижни победи на сингъл, надделявайки над белгийския ветеран Стив Дарси – достигал до 38-о място в световната ранглиста, както и над молдовеца Александър Козбинов. Именно на австралийска земя българинът успя да запише първата си победа на ниво АТР и да се изкачи с шест места до номер 417 в класацията на тенисистите. Изживявам мечтата си и продължавам да вярвам и да се боря, бяха думите му след блестящото представяне в турнира.

Основната заслуга за невероятните мотивация и хъс на българските тенисисти безспорно се дължи на Григор Димитров. Преди да излезем за първи път на корта, се събрахме в съблекалнята и той ни каза, че трябва да се концентрираме единствено върху това да дадем най-доброто от себе си във всеки един момент, заяви Димитър Кузманов. Той добави, че всички момчета влагат още повече страст в играта си, защото играят за България.

Освен че се раздаваха на кортовете, в Сидни българите се радваха и на мощна подкрепа от трибуните. Шумната агитка от стотина наши сънародници дори остана до 3:00 часа след полунощ, за да повдига спортния дух на тенисистите ни на мачовете с Молдова. А те, от своя страна, върнаха жеста, срещайки се с всеотдайните си фенове.

Снимка: @ATPCup

Макар и да остана на крачка от шанса да се нареди сред осемте най-добри тенис нации в света, България записа историческо представяне. И ако някой все пак изсипе упреци срещу световната звезда на родния тенис Григор Димитров заради вчерашната му загуба срещу Давид Гофен на сингъл и в тандем с Александър Лазаров на двойки, нека се запита дали често се случва на нас, българите, да преодоляваме себе си, да се раздаваме докрай и да надскачаме собствените си сили и възможности в името на обща цел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37