Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурва ще има, макар и без фестивал тази година

В над 50 пернишки села палят обредните огньове

Обичаят Сурва и Международният фестивал за маскарадни игри със същото име, са сред най-популярните зимни празници у нас. И несъмнено са прекрасна илюстрация за неразривната двойка „традиция и съвременност“.

Обичаят се изпълнява на 13 срещу 14 януари, когато е „народната Нова година“. Фестивалът събира участници и почитатели през последните петък, събота и неделя на същия месец. Провежда се в гр. Перник, административен център на шест общини, и има конкурсен характер. Обичаят е част от фолклорния празничен календар на селата в пет от шестте общини. Нещо повече – Сурва е повод от близо и далече да пристигат родените по тези места, за да се видят с близките си и да участват в обичая.


Сурва е разказ за раждането на реда от хаоса, прехода на юношите към младежката възраст. Обредните лица танцуват и обикалят селищата, за да защитят дома от болест, нивите от безплодие, душата от демони и злини, корените от забрава. Заповядайте на традиционния народен обичай, защото истинската Сурва е по селата – казва Иванка Василева, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Перник, един от организаторите на двете събития. Както е известно, през 2015 г. обичаят беше включен от ЮНЕСКО в списъка за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.

България е страна, в която, въпреки трудностите и несгодите, хората полагат усилия за опазване на традиционните обичаи и нрави - убедена е г-жа Василева. - Сурва заема изключително място в живота на пернишките села и е истински народен празник. Подготовката започва още от септември. Известно е, че според традицията всеки участник сам прави своя маскараден костюм. На 13-и се изнасят звънците, за да се почистят, а и да ги чуе селото. По-късно, когато се играе около огъня, гласът им отеква и се слива със звука на звънците от близките села, а ние правим специални маршрути, по които вървят дружините.


Тази година в над 50 населени места ще лумне огънят по Сурва. Само в община Перник селищата са 19, в община Радомир -12 и т.н. Знаете ли, светът в този ден сякаш се променя, връщаме се назад през вековете. Най-силно е усещането на площада, където се палят огньовете. Поглеждаш наоколо и навсякъде си обграден от тези маски – смешни, страховити, изящни… Те са човешкото „второ аз“, вписано в пъстрия празничен калейдоскоп, в който всеки представя себе си и „не себе си“ сред всеобщия смях и веселието. Маскираните ликове съжителстват със задължителните обредни персонажи – водач, невеста с младоженец, поп, девер, мечкар… Струва си хората да видят и децата от нашия край, облечени за празника в народни носии. Маскарадният фестивал все пак има състезателни елементи, а при провеждане на обичая хората си гостуват. Някои от групите отиват в други села, например в с. Елов дол очакваме да се съберат седем групи. Всички, които обичат този празник, могат да дойдат. На сайта на Общината и на сайта „За Перник“ още на 10 януари ще публикуваме пълна информация.


Предстоящото 29-о издание на Международния фестивал за маскарадни игри, предвидено за 24-26 януари, беше отменено заради водната криза в гр. Перник. В съществуващата обстановка това изглежда е единственото правилно решение. Но организатори и участници несъмнено са разочаровани.

Имахме записани над 8 000 участника, над 120 групи от България и над 15 от чужбина. Организационният комитет ни увери, че догодина ще направим още по-добър фестивал. В Пернишко Сурва си е Сурва. Тя е била преди нас, ще бъде и след нас. „Да бъде!“ изричат сурвакарите, утвърждавайки новото начало, наричайки за плодовитост, благоденствие, благополучие.

Снимки: survakari.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30