Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.

Още от категорията

С достоверна информация ще борим страховете от COVID-19

Шейсет и две на сто от българите се страхуват да не се заразят с COVID-19, показват резултатите от експресно изследване на Асоциация „Галъп интернешънъл”. Близо толкова (58%) са и хората, които се поддават на теории на конспирациите, вярвайки, че..

публикувано на 24.03.20 в 10:50

Спелеологът Атанас Русев: Когато кризата почука на вратата, трябва да сме единни, за да излезем от нея

Град Перник е в състояние на режим на водата от 18 ноември насам, а според последния график жителите му имат вода по десет часа в денонощието. Нивото на язовир „Студена“, който захранва целия град и околните села, спадна до критичния минимум..

публикувано на 23.03.20 в 12:40

Не достигат маски и дезинфектанти в цялата страна

В условията на извънредно положение и все по-строги мерки, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в малките общини все още не достигат маски и дезинфектанти. За опасността от заразяване заради липсата на елементарни хигиенни..

публикувано на 23.03.20 в 11:06