Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.

Още от категорията

Любителка на екстремните спортове създаде лонгборд за деца с увреждания

Недостъпната градска среда е един от основните проблеми на хората с двигателни проблеми в България. Това е причината да не ги срещаме често в градовете, където живеем. Неравните настилки, нескосените тротоари, локвите и калта са нещо обичайно..

публикувано на 17.03.20 в 11:14

Доброто показа, че е „заразно“, благодарение на COVID-19

Пореден случай! Още един! И още, и още... Тези „утвърждавания“ на болката, наречена COVID-19 , слушахме до вчера. Не че и днес не пристигат съобщенията за нови положителни проби. А защото днес вече виждаме и воля да победим „аргесора с..

публикувано на 16.03.20 в 22:05

Мрачните пещери събуждат любов и любопитство към тайните на природата

Убежище, заслон и първи „дом” – това са били пещерите за първите , наричани „пещерни хора”, населявали преди хиляди години днешните земи на България. И до днес скалните образувания имат важно значение за науката и прогреса на човечеството. В..

публикувано на 16.03.20 в 12:03