Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25