Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни композиторът Иван Стайков

Снимка: личен архив

На 31 март известният български композитор и аранжор щеше да навърши 89 години. Роден през 1931 г. в София, Иван Стайков завършва Музикалната академия (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност пиано. Той е един от последните ученици на големия наш композитор и пианист Димитър Ненов. Професионалната си кариера започва като аранжор и работи в много тясно сътрудничество с Йосиф Цанков и Биг бенда на БНР. Твори активно в областта на популярната музика, мюзикъла, автор е на филмова музика, класически пиеси, текстове на песни. Сред песните му особена популярност печелят „Мостчето на влюбените“, „Всичко хубаво на този свят е синьо“, „Вървим по улицата двама“, „Първата среща“ и др. Създател е на музиката и аранжиментите в първия български филм-мюзикъл „Бягство в Ропотамо“. Носител е на многобройни национални и международни награди и отличия, сред които: наградата на публиката с „Рапсодия в 7“ на конкурс в Пловдив и орден „Кирил и Методий, I степен“ (1981 г.).

Да си спомним за големия български музикант с едно от последните интервюта, които той даде за Радио България.

По повод 85-годишнината на композитора, Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев представи „По икиндия“ – концерт с авторски пиеси на Иван Стайков. На сцената на Първо студио на БНР бяха и солистите Мими Николова, Васил Петров, Снежина Темелкова, Владимир Маринов и Генчо Въртовски. Чуйте:


Поклонението ще се състои на 05.02.2020 г. – сряда, от 12.00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Редактор: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15