Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любопитни артефакти запознават с историята на тютюнопроизводството и тютюневите изделия у нас

Снимка: botevgrad.com

Историческият музей в Ботевград е домакин на гостуваща изложба, посветена на един от най-разпространените човешки пороци – тютюнопушенето. Експонатите в нея са собственост на Историческия музей в град Горна Оряховица, а експозицията „Тютюн, енфие & сие“ е част от поредица „Пороците“. Други две изложби от същата поредица са посветени на алкохола и амбалажа, както и на захарните изделия и кафето. Интерес към трите любопитни колекции не липсва, а запитвания за тях има и от Историческия музей в Дрезден. Експозицията „Тютюн, енфие & сие“ представя над 200 предмета и сувенири, сред които керамични лули, цигарета, луксозни кутии, различни видове цигари, запалки и кибрити, събирани из България, както и дарения от жителите на Горна Оряховица. Архивни фотографии запознават публиката с историята на тютюнопроизводството у нас, което и до днес продължава да бъде основен поминък за хиляди българи.

Още от категорията

„Рисувай против вируса” приканва художникът Павел Митков

Пандемията от новия коронавирус променя начина ни на живот – налага се да си стоим вкъщи и да ограничим социалните си контакти. В това време от всички медийни потоци ни заливат тревожни новини, които се отразяват отрицателно на душевното здраве на..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

Софийската опера кани публиката си онлайн

Три от най-новите заглавия в афиша си ще излъчи в третата онлайн седмица Софийската опера. В петък, 27 март, от 17.00 ч. започва "Баядерка" от Лудвиг Минкус. Записът на балетната постановка е от 18 януари 2020 г. В събота, 28 март, в 17.00 ч., е..

публикувано на 26.03.20 в 14:28

Разноликите като живота творби на Димитър Таушански

Произведенията на Димитър Таушански са пъстри и многопластови като живота ни, откровение, в което всеки може да открие себе си . Те са оптимистични или тъжни, изказващи смирение и дръзки, представящи красотата на човешката близост и самотата сред..

публикувано на 20.03.20 в 12:47