Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на завърналите се от чужбина българи

Снимка: guideme.bg

Онлайн платформа, предоставяща актуални обяви за работа, подпомага завърналите се от чужбина българи да започнат наново живота си в родината. „Гид към България“ съдържа съвети за уреждането на редица необходими документи, здравни права и осигуровки и др. По време на представянето ѝ, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че от 1 април предстои да заработи нова мрежа на сайта на Агенцията по заетостта, която ще обедини информация от всички агенции по заетостта на страните от ЕС.

В рамките на социалния пакет, предвиден от Министерството на труда и социалната политика за завръщащите се от чужбина сънародници, ще бъде осигурена възможност, при подписан договор с работодател у нас, работникът да получи средства, с които да покрие наема на жилището си за една година и друга помощ. В случаите когато член от семейството е чужденец, той ще има възможност да посещава курсове по български език.

До началото на месец април ще бъдат направени и промени в Кодекса на труда, които да осигурят необходимата гъвкавост за младите хора, допълни министър Сачева. Планирано е да бъдат развити онлайн трудови борси, в които работодатели  да се срещат с търсещи работа българи и чужденци.

Според проучване, проведено сред повече от 4600 души – над 50% от българите, които са в чужбина, обмислят своето завръщане. 40% от тях обаче, се затрудняват да открият необходимата информация, за да вземат спокойно своето решение. Именно затова новата платформа би била ценен помощник по пътя към новия им живот у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05