Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на завърналите се от чужбина българи

Снимка: guideme.bg

Онлайн платформа, предоставяща актуални обяви за работа, подпомага завърналите се от чужбина българи да започнат наново живота си в родината. „Гид към България“ съдържа съвети за уреждането на редица необходими документи, здравни права и осигуровки и др. По време на представянето ѝ, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че от 1 април предстои да заработи нова мрежа на сайта на Агенцията по заетостта, която ще обедини информация от всички агенции по заетостта на страните от ЕС.

В рамките на социалния пакет, предвиден от Министерството на труда и социалната политика за завръщащите се от чужбина сънародници, ще бъде осигурена възможност, при подписан договор с работодател у нас, работникът да получи средства, с които да покрие наема на жилището си за една година и друга помощ. В случаите когато член от семейството е чужденец, той ще има възможност да посещава курсове по български език.

До началото на месец април ще бъдат направени и промени в Кодекса на труда, които да осигурят необходимата гъвкавост за младите хора, допълни министър Сачева. Планирано е да бъдат развити онлайн трудови борси, в които работодатели  да се срещат с търсещи работа българи и чужденци.

Според проучване, проведено сред повече от 4600 души – над 50% от българите, които са в чужбина, обмислят своето завръщане. 40% от тях обаче, се затрудняват да открият необходимата информация, за да вземат спокойно своето решение. Именно затова новата платформа би била ценен помощник по пътя към новия им живот у нас.

Още от категорията

Извънредната епидемична обстановка остава в сила до 15 юли

Срокът на и звънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли, обяви премиерът Бойко Борисов. Няма да налагаме нови или стари строги мерки , увери здравният министър Кирил Ананиев. В сила остават изискванията за спазване на социална..

публикувано на 24.06.20 в 14:20

Не всички българи ще декларират етническата си принадлежност на преброяването в Албания

През октомври в Албания ще се състои преброяване на населението, в което ще участва и българската общност. Ще успеят ли обаче сънародниците ни да заявят свободно етническата си принадлежност и тя да бъде коректно отразена в административните..

публикувано на 24.06.20 в 09:56

Празник на българския език излъчи царици и царе на буквите зад граница

Ученици от 5 държави – Германия, Италия, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, се включиха в двудневна надпревара по четене на български език. Междуучилищният конкурс „Аз Буки Веди“ тази година се проведе онлайн заради ограниченията,..

публикувано на 23.06.20 в 14:07