Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

| обновено на 24.05.20 в 10:40
Снимка: БНР-архив

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор на музика на фолклорна основа за филми, театрални постановки, участник в множество наши и международни музикални проекти. Той е съосновател на новаторските групи „Булгара“, „Дива река“, особено популярни сред младежката аудитория, определят ги за изключително явление на българската сцена.


Успехите си Костадин дължи на своята отдаденост, но и на придобитите теоретични знания в НУФИ „Филип Кутев“ − Котел и Музикалната академия „Панчо Владигеров“ – София, която завършва със специалност композиция в класа на проф. Красимир Тасков. Ценен професионален опит събира и във фолклорния ансамбъл „Сливен“, НФА „Филип Кутев“ и настоящата работата като солист-инструменталист в Оркестъра за народна музика на БНР, в чийто репертоар има голям дял.

Костадин Генчев споделя за Радио България мисли за ролята на народната музика в композиторското творчество, прибавя покана за предстоящия концерт на група „Булгара“и информация за най-новия си проект.


„Всеки период от живота е важен за израстването в музиката,какъвто е и моят случай“, казва Костадин Генчев и допълва: Аз се старая винаги да представя нещо ново, нещо по-различно с много вкус, естетика на базата на това, което съм научил в годините. Надявам се хората да го оценяват и да го харесват. Разбира се, в основата на всичко фолклорът. Аз съм закърмен с него, с него съм тръгнал да се занимавам с музиката. С годините разширих своя кръгозор, навлязох и в музикалната класика. Завърших композиция класически профил, което е много по-различно, богато, сериозно. Обръщам поглед назад и виждам, че съм почерпил художествени примери от джаза, етно музиката и съм ги прилагал в моята музика. Надявам се да съм на прав път. Фолклорът дава „свежата кръв” в музиката. Най-големите шедьоври в българската симфонична музика са направени на основата на българския фолклор.

Ние сме една малка територия, която има шанс да е на интересно географско място. В течение на векове тук се е събирал конгломерат от хора, народи, култури и България е центърът. Затова и фолклорът е неизчерпаемият извор на музика. Моят мироглед е свързан с етноджаза и с музиката на света. Такива са нашите търсения, моите и на колегите ми от групите „Булгара“ и „Дива река“.

Създадохме интересна музика, досега не съм чувал отрицателни мнения. Група „Булгара“ е нещо уникално. Скоро ще отбележим 20-годишнина. Групата остана като стожер и се радва на голям интерес. Скоро имаме концерт. Надявам се отново да „взривим“ публиката. Концертът ще бъде на 8 февруари в Sofia Live Club, чиято сцена е прекрасна за такава музика. Имаме интересна концепция, правим нови неща заедно с нашата солистка Ева Перчемлиева − кавъри на различни песни, включително и народни.


Често изваждаме стари, позабравени парчета и им даваме нов живот, защото една музика не е за година, две. Сериозната музика трябва да има дълъг живот. Изваждаме неща отпреди 20 години и сега ги преоткриваме по новому. Бих искал да представя и музиката, която написах за Историческия парк край Варна. Това е един много интересен проект на родолюбиви българи, музиката представя историческите епохи на България от еолита до Второто българско царство и падането под османско иго.”

Снимки: БНР и личен архив

Още от категорията

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43

Людмил Крумов – за импровизацията, откровеността и свободата

Един от най-талантливите ни джаз китаристи е завършил музикалното си образование в Холандия. Там преоткрива своите български корени, там живее и работи. Казва, че най-ценното,което е научил в Prince Claus Conservatorium – Грьонинген, е да бъде истински..

обновено на 23.05.20 в 08:04