Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

| обновено на 24.05.20 в 10:40
Снимка: БНР-архив

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор на музика на фолклорна основа за филми, театрални постановки, участник в множество наши и международни музикални проекти. Той е съосновател на новаторските групи „Булгара“, „Дива река“, особено популярни сред младежката аудитория, определят ги за изключително явление на българската сцена.


Успехите си Костадин дължи на своята отдаденост, но и на придобитите теоретични знания в НУФИ „Филип Кутев“ − Котел и Музикалната академия „Панчо Владигеров“ – София, която завършва със специалност композиция в класа на проф. Красимир Тасков. Ценен професионален опит събира и във фолклорния ансамбъл „Сливен“, НФА „Филип Кутев“ и настоящата работата като солист-инструменталист в Оркестъра за народна музика на БНР, в чийто репертоар има голям дял.

Костадин Генчев споделя за Радио България мисли за ролята на народната музика в композиторското творчество, прибавя покана за предстоящия концерт на група „Булгара“и информация за най-новия си проект.


„Всеки период от живота е важен за израстването в музиката,какъвто е и моят случай“, казва Костадин Генчев и допълва: Аз се старая винаги да представя нещо ново, нещо по-различно с много вкус, естетика на базата на това, което съм научил в годините. Надявам се хората да го оценяват и да го харесват. Разбира се, в основата на всичко фолклорът. Аз съм закърмен с него, с него съм тръгнал да се занимавам с музиката. С годините разширих своя кръгозор, навлязох и в музикалната класика. Завърших композиция класически профил, което е много по-различно, богато, сериозно. Обръщам поглед назад и виждам, че съм почерпил художествени примери от джаза, етно музиката и съм ги прилагал в моята музика. Надявам се да съм на прав път. Фолклорът дава „свежата кръв” в музиката. Най-големите шедьоври в българската симфонична музика са направени на основата на българския фолклор.

Ние сме една малка територия, която има шанс да е на интересно географско място. В течение на векове тук се е събирал конгломерат от хора, народи, култури и България е центърът. Затова и фолклорът е неизчерпаемият извор на музика. Моят мироглед е свързан с етноджаза и с музиката на света. Такива са нашите търсения, моите и на колегите ми от групите „Булгара“ и „Дива река“.

Създадохме интересна музика, досега не съм чувал отрицателни мнения. Група „Булгара“ е нещо уникално. Скоро ще отбележим 20-годишнина. Групата остана като стожер и се радва на голям интерес. Скоро имаме концерт. Надявам се отново да „взривим“ публиката. Концертът ще бъде на 8 февруари в Sofia Live Club, чиято сцена е прекрасна за такава музика. Имаме интересна концепция, правим нови неща заедно с нашата солистка Ева Перчемлиева − кавъри на различни песни, включително и народни.


Често изваждаме стари, позабравени парчета и им даваме нов живот, защото една музика не е за година, две. Сериозната музика трябва да има дълъг живот. Изваждаме неща отпреди 20 години и сега ги преоткриваме по новому. Бих искал да представя и музиката, която написах за Историческия парк край Варна. Това е един много интересен проект на родолюбиви българи, музиката представя историческите епохи на България от еолита до Второто българско царство и падането под османско иго.”

Снимки: БНР и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05